Co pić zamiast kawy? Poznaj najlepsze alternatywy

Data ostatniej aktualizacji: 10 grudzień 2024
Autor: Krzysztof Nowaczyk
Filiżanka czarnego napoju otoczona ziarnami kawy, liśćmi kawowca oraz drewnianą łyżką z mielonymi alternatywami dla kawy, na tle naturalnych dodatków i ziemi.
Spis treści

Wiele osób nie wyobraża sobie poranków bez spożywania filiżanki gorącej kawy. Niestety, jeżeli z jakichś względów jesteśmy zmuszeni z niej zrezygnować, warto poszukać innej opcji. Na szczęście na rynku jest wiele wariantów, zarówno z kofeiną, jak i bez niej. Nie znaczy to również, że od teraz jesteśmy skazani wyłącznie na herbatę. Istnieją zróżnicowane substytuty, dlatego można mieć pewność, że każdy znajdzie coś dla siebie. Poznaj wyjątkowe i aromatyczne zamienniki dla kawy już teraz!

Herbata zamiast kawy – zamiennik kawy, który warto pić!

Herbata to obok kawy jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Ten naturalny napój, który powstaje w wyniku parzenia liści, pączków oraz łodyg krzewów herbacianych niesie za sobą potencjał prozdrowotny. Jest również bogaty w wiele cennych składników dla organizmu człowieka. Zawarte w herbacie polifenole, to bioaktywne związki roślinne (antyoksydanty), nadające charakterystyczny cierpki i gorzki smak. Działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo oraz przeciwstarzeniowo. W zależności od gatunku, stopnia fermentacji i rodzaju obróbki, herbata będzie różnić się od siebie właściwościami, kolorem oraz smakiem.

Czym zastąpić kawę? Zielona herbata oraz czarna zamiast kofeiny w znacznej ilości

Czarna herbata to klasyk, zarówno pod naturalną postacią, jak i z dodatkiem cukru, cytryny bądź imbiru. Jest ona doskonałym substytutem zamiast kawy na pobudzenie. Bogata w przeciwutleniacze, zawiera właściwości przeciwdrobnoustrojowe, a dzięki wysokiej zawartości kofeiny poprawia koncentrację i pobudza przemianę materii.

Zielona herbata natomiast, to najstarsza odmiana na świecie, przez wielu uważana również za najzdrowszą alternatywę dla kawy. Dzięki substancjom czynnym zawartym w liściach, napar pomaga w obniżeniu poziomu całkowitego cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom dobrego HDL. Naukowcy udowodniają, że związki zawarte w zielonej herbacie usprawniają m.in. funkcjonowanie wątroby, działają ochronnie i regulują wydzielanie żółci.

Trzy miseczki ustawione obok siebie, zawierające różne alternatywy dla kawy: napar, suszone ziarna i herbatę ziołową, na tle w pastelowych odcieniach.

Co należy pić zamiast kawy? Czerwona herbata i rooibos mogą okazać się strzałem w dziesiątkę!

A co z czerwoną herbatą? Jest doskonałym wsparciem w walce z nadmierną masą ciała, ponieważ przyspiesza metabolizm. Oprócz tego normalizuje ciśnienie krwi i pomaga w regulacji poziomu cukry we krwi – dlatego polecana jest szczególnie osobom z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym i cukrzycą. Jej regularne przyjmowanie, obniża także ryzyko zachorowania na nowotwory.

Na szczególne wyróżnienie, zasługuje także herbata rooibos, czyli napar z czerwonokrzewu afrykańskiego. Charakteryzuje się ona wyjątkowo niską zawartością garbników (nadają cierpki smak), na co zwracają uwagę osoby z problemami z żelazem w organizmie. Po rooibos warto sięgnąć, szukając napojów bez zawartości kofeiny. W przeciwieństwie do kawy nie zawiera jej wcale, dlatego to świetne rozwiązanie dla wszystkich ludzi, którzy są na nią wrażliwi. Jest szczególnie polecana dla kobiet w ciąży i karmiących mam.

Egzotyczne napoje z kofeiną – yerba mate i matcha idealnym zamiennikiem małej czarnej!

Yerba mate pochodzi z Ameryki Południowej i wytwarza się ją z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba mate zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy A, C oraz E. Poza tym jest to znakomite źródło minerałów – wapnia, krzemu, fosforu, magnezu, cynku i potasu. Yerba ma w swoim składzie również flawonoidy, które działają antyoksydacyjne. Istotne jest także to, że napar ten zawiera 2 razy mniej kofeiny niż zwykła kawa. Mimo jej niższego poziomu, nadal jest to napój, który może skutecznie wpłynąć na pobudzenie organizmu. Warto jednak zaznaczyć, że nie powoduje nagłych spadków energii jakiś czas po wypiciu, charakterystycznych dla kawy. Przez to będzie świetnym wyborem dla osób, które są zbyt wrażliwe na działanie kofeiny.

Z drugiej strony jest matcha – napój ten pochodzi z Japonii. Mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni w pewnym momencie swojej historii odkryli, że bardzo drobno sproszkowane liście herbaty, poddane obróbce w odpowiedni sposób, dają specyficzne walory smakowe i odżywcze. Matcha zawiera również dwukrotnie mniej kofeiny niż kawa. Działa jednak na nas znacznie dłużej. Dlatego też nie można powiedzieć o matchy i Yerba mate, że są to w pełni bezkofeinowe napoje.

Łagodniejsza alternatywa dla picia kawy? Spróbuj naparu z guarany!

Rezygnując z tradycyjnej kawy, dobrze jest sprawdzić dostępne na rynku alternatywy. Do nowości na pewno możemy zaliczyć guaranę, czyli substytut kawy zawierający aż 4-6% mg kofeiny. Z tego względu ma działanie pobudzające i silnie stymulujące, poprawia pracę mózgu i ułatwia kontrolę masy ciała. Guarana zawiera również teobrominę, teofilinę i tanin, odpowiedzialny za cierpki smak. W jaki sposób ją przygotować? Wystarczy wymieszać odpowiednią ilość proszku z sokiem, wodą bądź jogurtem. W związku z tym, że zawiera więcej kofeiny niż kawa, jej przyjmowanie nie jest zalecane późnym popołudniem i wieczorem.

Co pić zamiast kawy na pobudzenie? Kawa z cykorii to bezkofeinowe wyjście z tej sytuacji!

Jeżeli szukamy kawy bez kofeiny, świetnym wyborem może być kawa z cykorii. Jej spożycie nie tylko sprawi, że nasz organizm nie przyjmie tej substancji, ale mimo jej braku wywoła lekkie pobudzenie. Poza tym jej spożycie niesie za sobą szereg innych korzyści zdrowotnych. W jednej filiżance kawy z cykorii znajdziemy prawdziwy koktajl witaminowy złożony z witamin B1, B2 i C, a także potasu, sodu, cynku, fosforu, karotenu, magnezu, manganu, żelaza i kwasu foliowego. Te wszystkie substancje mają bardzo pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy.

Tahmouzi, Sima & Nasab, Sara & Alizadeh‐Salmani, Behnam & Zare, Leila & Mollakhalili, N. & Nematollahi, Amene. (2024). Coffee substitutes: A review of the technology, characteristics, application, and future perspective. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 23. 10.1111/1541-4337.70041.

 

 

Oceń

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *