Kopi Luwak, czyli najdroższa kawa świata. Jak smakuje i jaka jest cena?

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Uwielbiają nie tylko młode osoby, lecz także starsze. Ten napój dodaje energii każdej osobie, która ją wypije, a to ze względu na wysoką zawartość kofeiny. Istnieje wiele rodzajów kawy, która uprawiana jest na wiele różnych sposobów w każdym zakątku świata. Jednak czy interesowało Cię kiedyś jaka jest najdroższa kawa na świecie? Czym ona się różni w stosunku od tradycyjnych ziaren, które można kupić w hipermarkecie? Na te pytania i wiele innych, które mogą Cię wprawiać w zakłopotanie, postaramy się odpowiedzieć w tym artykule. 

Jaka jest najdroższa kawa na świecie?

Z samego rana dla większości osób na świecie kawa lub yerba mate jest napojem, który daje spory zastrzyk energii, a to wszystko za sprawą kofeiny. Dzięki temu stała się ona jednym z bardziej lubianych pozycji, którą ludzie piją nawet w wolnej chwili. Powstało wiele nowych pozycji na rynku, które mogą do siebie przekonać wiele osób, nawet te, które nie przepadają za klasycznym napojem powstałym ze zmielonych ziaren kawy. Do wyprodukowania tego napoju bardzo często wykorzystujemy ekspres, czyli specjalne urządzenie, które powstało, aby przygotowywać kawę taką jak, chociażby tradycyjne espresso. Jednak czy interesowało Cię kiedyś jakie ziarna są tak naprawdę najdroższe na świecie i czym one się różnią od tych, które możemy znaleźć w hipermarketach lub w kawiarniach sieciowych np. Starbucks? Przede wszystkim warto sobie odpowiedzieć na pytanie, czym powinno wyróżniać się wysokiej jakości ziarno kawy – dzięki temu będziemy mogli określić, dlaczego najdroższy gatunek kawy jest wyjątkowy.

Czym cechuje się wysokiej jakości kawa?

Kawowiec jest rośliną, dzięki której możemy wypić czarny napój z wysoką zawartością kofeiny. Czy jednak interesowało Cię kiedyś, czym różni się wysokiej jakości kawa od pozycji z nieco niższej półki? Przede wszystkim, warto spojrzeć na cenę za kilogram ziaren. Przykładowo kupując opakowanie ziaren kawę z Costa Coffee, które dostępne są między innymi na stacjach Orlen, przyjdzie zapłacić około 60 zł za kg. Wielu z Was może wydawać się, że jest to wysokiej jakości kawa, ponieważ jest ona stosunkowo droga – dokładnie, jest stosunkowo droga w porównaniu z innymi produktami spożywczymi. Jednakże ta cena nie jest wygórowana i jak za kilogram ziaren nie jest to dużo. W przypadku naprawdę jakościowych gatunków kawy wysoka cena będzie potwierdzeniem jakości.

Innym bardzo ważnym czynnikiem, dzięki któremu będziesz w stanie odróżnić wysokiej jakości kawę od pozycji z niższej półki, jest smak. Napój wysokiej jakości będzie charakteryzować się przede wszystkim idealną równowagą pomiędzy słodyczą i kwasowością. Aromat produktów z niższej półki niestety będzie przypominać przypalony popiół lub spaleniznę – w przypadku pozycji wyższej jakości nie wystąpi ten nieprzyjemny smak, dzięki czemu będziesz mógł(a) cieszyć się smakiem prawdziwej, dobrej kawy.

Najdroższa kawa świata

Zastanawiało Cię może kiedyś to, jaka jest najdroższa kawa na świecie? Wbrew opinii publicznej, najdroższą kawą świata nie jest słynna Kopi Luwak. Tajlandia jest miejscem, gdzie aktualnie możemy kupić najdroższą kawę na świecie. Mowa tu dokładniej o prowincji Surin, która położona jest na północy azjatyckiego kraju. Black Ivory Coffee, czyli w dosłownym tłumaczeniu „kawa z czarnej kości słoniowej” jest aktualnie pierwszą pozycją pod względem ceny, a także rzadkości – tak, rzadkości! Napój przygotowany z ziaren tego gatunku kawy będziecie mogli wypić jedynie w naprawdę ekskluzywnych restauracjach i barach, których z dostępem do ziaren tego rodzaju jest niewiele na świecie.

Czym jest Black Ivory Coffee?

Jak już ustaliliśmy w powyższym akapicie, Black Ivory Coffee jest nie tylko najdroższą i najrzadszą kawą świata. Jednak czym ona tak naprawdę jest? Ten naprawdę ekskluzywny gatunek kawy powstaje w prowincji Surin, która mieści się na północy Tajlandii. Przede wszystkim czynnikami wpływającymi na wysoką cenę jest niepowtarzalny smak oraz aromat, który nie zawiera goryczy, a także sam sposób przygotowania, który wymaga dużej ilości czasu oraz wykorzystywane są azjatyckie słonie podczas produkcji kawy. Smak i aromat tej kawy jest niezwykle łagodny i jest on na tyle wyjątkowy, że przypadnie do gustu wielu osobom, które po prostu są zrażone do smaku klasycznych ziaren dostępnych w popularnych hipermarketach. Co ciekawe, tę kawę produkuje firma Black Ivory Coffee Company, która prowadzona jest przez Blake Dinkin’a. To właśnie on jest założycielem tej firmy i pomysłodawcą produkcji tego wyjątkowego rodzaju kawy.

dłonie człowieka trzymają najdroższą kawę w kubku

Jak powstaje najdroższa kawa świata?

Zaciekawił i zaintrygował Cię fragment artykułu, w którym podkreślamy rolę słoni w produkcji Black Ivory Coffee? Już spieszymy się z zaspokojeniem Twojej ciekawości!

Pewnie pamiętasz, że ten najdroższy rodzaj kawy powstaje w prowincji Surin w północnym zakątku Tajlandii? To właśnie tam zbierane są najlepsze pod względem jakości i najbardziej dojrzałe ziarna innego popularnego gatunku, jakim jest Arabica. Jedną z ciekawostek jest to, że zbieranie plonów kawowców Arabica odbywa się przeważnie na wysokości 1500 m n.p.m.

Do czego więc wykorzystuje się słonie azjatyckie w procesie produkcji Black Ivory Coffee? Te zwierzęta są roślinożerne. Ten gatunek ogromnego ssaka zamieszkującego Azję żywi się również owocami kawowca i ma to ogromne znaczenie w procesie produkcyjnym Black Ivory Coffee. Osoby, które opiekują się jednym słoniem azjatyckim, mieszają ziarna dojrzałej Arabica z jego ulubionym jedzeniem m.in. z owocami lub ryżem. Co ważne, zwierzęta są odpowiednio traktowane przez swoich opiekunów, a sama firma potwierdza, że ziarna są jedynie nieszkodliwym dodatkiem do diety.

Więc jak tak naprawdę powstaje Black Ivory Coffee? Ziarna kawy zmieszane są z ulubionym jedzeniem słonia. Zjedzona kawa zostaje przetrawiona przez ssaka, a enzymy obecne w jego układzie pokarmowym wytrącają z niej proteiny odpowiedzialne za gorzkawy smak ziaren. Cały proces od początku do końca może trwać od 12 godzin do nawet 72! Wszystko to zależy od tego, ile potrwa podróż przez układ pokarmowy słonia. Długotrwały proces przekłada się na wyjątkowy smak, a także na wysoką jakość ziaren i każdy koneser na świecie go doceni.

Jaki jest smak najdroższej kawy na świecie?

Przygotowując napój z ziaren kawy, które kupiliście w hipermarkecie lub w kawiarni możecie doświadczyć gorzkiego i cierpkiego smaku, który nie przekonuje do siebie wielu osób. Kupując najdroższą kawę na świecie kawosze, wymagają od niej wyjątkowego smaku i aromatu, który przekona ich do siebie. Smak Black Ivory Coffee doceni każdy smakosz na świecie. Według osób, które ją piły nuta smakowa, która się najbardziej przebija, przypomina nieco czekoladę, ale można również wyczuć aromaty przypraw, trawy lub tytoniu. Jak już wyżej wspomnieliśmy, ten rodzaj kawy nie posiada smaku goryczy, który bardzo często odpycha i to jest jedną z zalet Black Ivory Coffee, a to wszystko dzięki enzymom obecnym w układzie pokarmowym słonia azjatyckiego. Ten napój wytwarzany z tych niezwykle rzadkich ziaren kawy jest mocno ekskluzywnym towarem, który jest pożądany przez wiele osób na świecie, a jej unikatowy, słodko-kwaskowaty smak jest potwierdzeniem tych słów. Jest to jedyna kawa w swoim rodzaju.

kobieta przygotowuje najdroższą kawę

Jaka jest cena Black Ivory Coffee? Ile mogą kosztować ziarna kawowca?

Większość z nas przywykła do kupowania ziaren kawy za około 50 zł za kilogram. Jednakże ta cena jest niezwykle niska w porównaniu z tym, ile kosztuje Black Ivory Coffee. Kilogram kosztuje aż 1100 dolarów, co w przeliczeniu z naszą walutę daje około 5156 złotych! Niestety rzadkość tej kawy znacząco wpływa na jej cenę, jednak niezwykły aromat warty jest dużego wydatku. Do wyprodukowania jednego kilograma Black Ivory Coffee, słonie azjatyckie muszą zjeść aż około 33 kilogramy ziaren Arabica prosto z drzewa kawowca.

Zasady panujące wewnątrz firmy nakazują pracownikom opiekować się słoniami, które stale żyją na wolności. Oznacza to, że zbieracze są w stanie odnaleźć jedynie część odchodów słoni, przez co większość ziaren przepada.

Inne, drogie gatunki kawy – Jamaica Blue Mountain oraz Kopi Luwak

Istnieją również inne ekskluzywne gatunki kawy, które są nieco bardziej dostępne na rynku. Jamaica Blue Mountain jest jedną z droższych kaw, która jest powszechniejsza i tańsza od Black Ivory Coffee. Pochodzi ona z gór o tej samej nazwie, które znajdują się we wschodniej części Jamajki. Cena tej kawy wynosi aż ponad 1000 zł za kilogram.

Inną ekskluzywną kawą jest Kopi Luwak, która jest uważana przez wiele osób za tą najlepszą. Pochodzi ona z Indonezji, a do jej wytworzenia wykorzystuje się łaskuny, a dokładniej ich układ pokarmowy. Cena tej kawy wynosi aż ponad 700 dolarów za kilogram (około 3280 zł).

FAQ:

Z czego jest najdroższa kawa?

Black Ivory Coffee wykonana jest z najwyższej jakości i najdojrzalszych ziaren Arabica.

Jak powstaje kawa Kopi Luwak?

Ziarna kawy zostają spożyte przez łaskuna muzanga. Podczas procesu trawienia w układzie pokarmowym tego ssaka zostaje strawiony jedynie miąższ owoców kawowca, a same ziarna trafiają do Kalifornii, gdzie zostają poddane procesom oczyszczania.

Jak powstaje najdroższa kawa na świecie?

Black Ivory Coffee jest najdroższą kawą na świecie i zostaje uzyskana poprzez zebranie ziaren kawy z odchodów słonia azjatyckiego. Ziarna zostają przetrawione przez słonia, a enzymy obecne w jego układzie pokarmowym wytrącają jedynie proteiny odpowiedzialne za aromat goryczy.

Ile kosztuje najdroższa kawa na świecie?

Najdroższą kawą na świecie aktualnie jest bardzo rzadka Black Ivory Coffee. Za kilogram ziaren tej niezwykle ekskluzywnej kawy należy zapłacić około 5156 zł (1100 dolarów).

Oceń
Podziel się ze znajomymi: