Flat white — Przepis, jak zrobić tę mleczną kawę

Flat white to kawa, z której nazwą nie spotykaliśmy się dotychczas wyjątkowo często, jednak zyskuje coraz większą popularność. Kawa biała, latte, cappuccino… pozycji w kawiarniach jest tak dużo, że ich nazwy mogą być mylące. Zdecydowanie warto dowiedzieć się, czym jest kawa flat white, a także jak ją przygotowywać bez użycia ekspresu do kawy. Przepis na kawę oraz inne informacje, takie jak to, jakie ziarno kawy warto do niej używać, przedstawiamy w niniejszym artykule.

Jaka to kawa flat white?

Flat white to rodzaj kawy, który szczególnie lubiany jest w Australii i Nowej Zelandii. Obecnie w swojej karcie ma ją jednak również niemal każda europejska kawiarnia. Kawa flat white to niezwykle ciekawa propozycja, którą obecnie przygotuje każdy barista, podążający za obecnymi w tej branży trendami. Jest to kombinacja podwójnego espresso z pełnotłustym, delikatnie spienionym mlekiem. Propozycja ta jest zatem świetna dla osób, które preferują silne pobudzenie, zwieńczone łagodnym, mlecznym posmakiem.

Ciekawą rzecz stanowi jego nazwa, którą w języku polskim zinterpretowalibyśmy jako „płaska biała”. Pochodzi ona od tego, iż dodane do niej mleko na powierzchni to nie subtelna pianka, jak byłoby to w przypadku innych rodzajów kaw, lecz jednolita, intensywnie mleczna, płaska pokrywa. Podwójne espresso wydawało ci się być „for men only”? Nic bardziej mylnego. Ten kawowo-mleczny napój jest zatem zarówno delikatny, jak i stosunkowo mocny, ze względu na zawartą w nim ilość kofeiny, w związku z czym wpada w gusta zarówno pań, jak i panów.  

kobieta przygotowuje kawe flat white

Jakiego rodzaju kawy warto używać do przygotowania idealnego flat white?

Bazą kawy flat white jest podwójne espresso. Smak kawy jest w niej zatem wyjątkowo intensywny, w związku z czym warto wybierać wysokiej jakości ziarno, które następnie mielimy, aby móc przygotować bazę. Na rynku dostępne są rozmaite rodzaje kawy. Tymi, o których słyszy się najczęściej, są zdecydowanie arabica i robusta. Arabica to ziarno o różnorodnych nutach smakowych, które nie zawiera w sobie jednak zbyt wielkiej ilości kofeiny. Robusta jest z kolei nieco bardziej gorzka, ale też intensywniejsza pod względem zawartości kofeiny.

Kawiarnie bardzo często stawiają na arabicę, którą również polecamy. W przypadku espresso, które stanowi bazę flat white, dobrze jest stosować mieszanki arabiki i robusty. Pierwszy rodzaj ziarna zapewni słodki, przyjemny smak, natomiast robusta doda mieszance mocy i intensywności.

Mieląc kawę do espresso przygotowywanego ręcznie warto pamiętać o tym, aby nie robić tego zbyt mocno, by efekt nie przypominał pyłu. Jeśli do parzenia kawy wykorzystujemy ekspres, zmielone ziarno powinno przypominać piasek. Jest to istotne, aby woda mogła spokojnie przepływać przez naszą kawę, i wydobyty z niej smak i aromat były intensywne.

Przepis na kawę flat white

W niniejszym akapicie przedstawiamy świetny przepis na kawę flat white, dzięki któremu ten pyszny, podwójny zastrzyk kofeiny przygotujesz w warunkach domowych. Idealnym naczyniem, w którym serwować możesz flat white, będzie ulubiona filiżanka.

Składniki:

  • Wybrana wysokiej jakości kawa ziarnista;
  • Około 150 ml pełnotłustego mleka, minimum 3,2%;
  • Woda potrzebna do przygotowania 60 ml espresso.

Sposób przygotowania:

  1. Mielimy ziarno kawy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  2. W kawiarce, bądź przy użyciu ekspresu do kawy przygotowujemy podwójne espresso.
  3. Podgrzewamy mleko, uważając, aby temperatura nie była wyższa, niż 65 stopni Celsjusza.
  4. Następnie przy pomocy dyszy spieniającej ekspresu ciśnieniowego, bądź wykorzystując do tego spieniacz ręczny, należy delikatnie spienić mleko. Mleko należy spieniać niezbyt intensywnie, ponieważ w przeciwnym razie uzyskamy inny rodzaj kawy, niż flat white. Jego konsystencja ma być kremowa, lecz zarazem lejąca.
  5. Przygotowane espresso, przelane do filiżanki, zalewamy spienionym mlekiem.
  6. Zalane mlekiem espresso kosztujemy, by zasmakować przygotowanego własnoręcznie flat white.
młodzi ludzie piją kawę flat white w kawiarni

FAQ

Co to jest flat white?

Jest to kawowy napój, który cieszy się popularnością w takich miejscach, jak Australia i Nowa Zelandia. Flat white to właściwie kombinacja podwójnego espresso i spienionego mleka.

Czy flat white to mocna kawa?

Jako że do flat white dodaje się podwójne espresso, można powiedzieć, że jest to stosunkowo mocna kawa. Kofeina w niej zawarta z pewnością stawia na nogi, więc charakteryzować ją można jako dającą kopa.

Jak się robi flat white?

Przygotowanie flat white polega na połączeniu kawowej bazy z lekko spienionym mlekiem (spienionym przy pomocy dyszy spieniającej bądź spieniacza ręcznego).

Dlaczego flat white?

Słowo „flat” to w języku angielskim „płaski” bądź „płaska”. Nazwa kawy pochodzi zatem od gładkiej, niewypukłej powierzchni, którą tworzy spienione mleko.

Oceń
Podziel się ze znajomymi: