Irish Coffee — Przepis na kawę po irlandzku z whisky

Kawa po irlandzku cieszy się niesłabnącą popularnością. Ten alkoholowy napój pić można podczas wyjątkowych okazji, ale Irish Coffee również pomóc może umilić popołudnie czy wieczór, szczególnie w tych chłodniejszych dniach roku. Prosty przepis oraz wysoka dostępność składników sprawia, że kawę po irlandzku przygotować i pić można nie tylko w pubach czy restauracjach, lecz także w domu. Dowiedz się, jak przygotować kawę, której głównymi składnikami są alkohol i mocna kawa, jaka jest jej historia oraz jakich składników użyć, aby uzyskać najlepszy napój kawowy.

Czym jest Irish Coffee?

Kawa po irlandzku to zdecydowanie jeden z najbardziej znanych klasycznych drinków, szczególnie wśród tych podawanych na ciepło. Ten napój kawowy z alkoholem pochodzący z Wysp Brytyjskich serwowany jest na całym świecie, zachwycają się nim w szczególności wielbiciele słodkiej czy mocnej kawy, a także zwolennicy mocnych alkoholi, ponieważ w jego składzie jedną z głównych ról gra irlandzka whiskey, która cechuje się niepowtarzalnym aromatem i wyjątkowym smakiem.

Irlandzki drink z dodatkiem kawy to słodki napój, dzięki zastosowaniu podczas jego przygotowania cukru trzcinowego oraz śmietany. Sam przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu, dzięki czemu raczyć się nim można nie tylko w restauracjach czy pubach serwujących Irish Coffee, lecz także przyrządzić go można w domu z wykorzystaniem jedynie kilku ogólnodostępnych składników. Dodatkowym atutem, jakim poszczycić się może ten drink jest niepowtarzalny i wyjątkowy wygląd, szczególnie wtedy, kiedy uzupełnia go wysoka szklanka na nóżce. Wykorzystanie bitej śmietany daje nie tylko element dekoracji, lecz także dodatkową słodkość całego drinka, dzięki czemu może on być nie tylko napojem, lecz także deserem, który zachwyci wszystkich Twoich przyjaciół czy członków rodziny. 

Jaka jest historia kawy po irlandzku?

Jak w przypadku prawie wszystkich klasycznych drinków, również wersji na to jak powstała Irish Coffee jest kilka. Jedną z tych, które wydają się być najbardziej prawdopodobnymi jest ta mówiąca o tym, że napój ten powstał w latach czterdziestych za sprawą dowodzącego kantyną na irlandzkim lotnisku w Foynes Joego Sheridana. Ma to związek z przeprowadzanymi w latach 40. lotami przez Ocean Atlantycki, które odbywały się za pośrednictwem wyjątkowo luksusowych samolotów pasażerskich, które mieściły na pokład w granicach od 40 do 70 osób, a w nich znajdowały się nie tylko miejsca siedzące, lecz także sypialniane. Do dyspozycji pasażerów pozostawał również bogato wyposażony salon, a także kuchnia, w której posiłki przygotowywali najlepsi kucharze. 

Lot taki trwał zdecydowanie dłużej niż, ma to miejsce w dzisiejszych czasach, zajmował on około 20 godzin. Z tego powodu istniała potrzeba, aby podnieść morale gości zmęczonych wielogodzinnym lotem, jednocześnie ich zrelaksować i pobudzić. W ten sposób Joe Sheridan wpadł właśnie na pomysł połączenia ze sobą dwóch składników, jakimi są kawa i whisky. Dodany brązowy cukier oraz śmietana kremówka sprawiała, że drink ten był dodatkowo słodki, przez co jeszcze smaczniejszy.

Warto jednak zastanowić się nad tym, jak to się stało, że w połowie XIX wieku, kiedy przepływ informacji nie był tak prosty jak jest to aktualnie, Irish Coffee zyskała tak dużą popularność na całym świecie. Jedną z osób odpowiedzialną za tym w największym stopniu jest Stanton Delaplane, czyli amerykański dziennikarz. Podczas podróżny do Europy, dokładniej do Irlandii, został on przywitany na tym lotnisku właśnie tym napojem, który od razu zachwycił go swoim smakiem. Następnie począł on zakrojone na szeroką skalę starania, aby odtworzyć tę recepturę. Misja zakończyła się sukcesem dopiero po ponownej wizycie w kraju, jakim jest Irlandia. Po wielu próbach i zmianach składników udało mu się odtworzyć smak kawy po irlandzku, która od tego czasu serwowana była w założonej przez niego kawiarni, a następnie przygotowywana przez tysiące innych lokali.

Jakich składników użyć do Irish Coffee?

Podstawę kawy po irlandzku tworzy, jak sama nazwa wskazuje, kawa. Bardzo ważne jest, aby do jej przygotowania wykorzystać ziarno o wysokiej jakości, ponieważ wpływa to bezpośrednio na smak i kwasowość napoju. Tradycyjny przepis zakłada użycie czarnej kawy, jednak jeśli chcemy przygotować mniejszy i bardziej intensywny koktajl, możemy użyć także espresso. Kolejnym niezwykle ważnym składnikiem jest brązowy cukier. Najlepiej, aby był on wyprodukowany z trzciny. Do przygotowania Irish Coffee niezbędny jest także alkohol oraz śmietanka, którą należy w odpowiedni sposób ubić. Tych kilka składników pozwoli nam na przygotowanie wyjątkowej, irlandzkiej kawy i cieszenie się nią w domowym zaciszu i w gronie najbliższych. 

potrzebne składiniki do irish coffee

Najlepszy alkohol do kawy po irlandzku

Tradycyjny przepis zakłada użycie irlandzkiej whiskey. Jej użycie pozwala na idealne odzwierciedlenie przepisu, jednak jeśli nie mamy akurat dostępu do alkoholu pochodzącego z tego kraju, możemy użyć także amerykańskiej bądź jakiejkolwiek innej whiskey. Istnieją również przepisy, które zawierają informację o wykorzystaniu dodatkowo 20 ml likieru kawowego dla podbicia smaku. Poza tym, do Irish Coffee dodać można irlandzkie piwo wymieszane z bitą śmietaną lub bittersa czekoladowego. Wariacji jest wiele, dlatego warto próbować tak, aby znaleźć ten najlepszy sposób, który idealnie wpasuje się w kubki smakowe osoby, która będzie się tym drinkiem raczyła. 

Irish Coffee – przepis

Przepis na kawę po irlandzku jest prosty, jednak wymaga on trochę czasu oraz zaangażowania od osoby, która ją przygotowuje. Na początku należy przygotować szklankę, w której drink będzie podawany. Powinna ona być wysoka, na nóżce i z uchem. Dodatkowo ważne jest, aby podgrzać ją przed rozpoczęciem przygotowań. Warto jednak zrobić to ostrożnie tak, aby nie uszkodzić delikatnego szkła. Kiedy już mamy przygotowaną szklankę, kolejnym krokiem jest umieszczenie w niej gorącej, czarnej kawy bądź espresso, a także cukru trzcinowego. Te składniki w kolejnym kroku powinniśmy ze sobą wymieszać. Następnie, do szklanki należy wlać alkohol w postaci irlandzkiej whiskey i ponownie wymieszać. 

irish coffee w domu

Teraz pozostaje już tylko udekorować kawę. W tym celu wykorzystana powinna być pianka z bitej śmietany, którą należy wcześniej ubić. Powinno to być zrobione delikatnie, śmietanka powinna mieć nie do końca zwartą strukturę tak, aby można było ją swobodnie pić. W tym celu do jej ubicia warto wykorzystać szczelny słoiczek, w którym śmietanę 36% będziemy wstrząsać. Po przeniesieniu jej łyżką na kawę i stworzeniu 2 lub 3-centymetrowej warstwy kawa po irlandzku jest gotowa. Całość można dodatkowo posypać kakao i w ten sposób udekorować kawę. 

FAQ

Czym jest Irish Coffee?

Irish Coffee to mocny, irlandzki napój kawowy. Jest to jeden z klasyków, polecany szczególnie na zimowe i jesienne wieczory. Potrafi nie tylko ugasić pragnienie i obudzić poprzez obecność kawy, lecz także wyjątkowo dobrze rozgrzać. Przepis na kawę po irlandzku jest niezwykle prosty, dzięki czemu każdy może przygotować go w domu z wykorzystaniem kilku ogólnodostępnych składników.

Z czym kawa po irlandzku?

Do przygotowania Irish Coffee potrzebujemy wyłącznie kilku składników, które bez problemu dostaniemy w każdym większym sklepie. Wśród nich znaleźć można czarną, mocną kawę lub espresso, które stanowią podstawę napoju. Tradycyjny przepis naą Irish Coffee zakłada, że kawa ta słodzona powinna być cukrem trzcinowym. Do napoju dodać trzeba również Irish whiskey lub alkohol typu Irish cream oraz śmietanę 32%, dla smaku oraz dekoracji. 

Jak się robi Irish Coffee?

Przepis na tradycyjną irlandzką kawę jest niezwykle prosty, dzięki czemu każdy przygotować może Irish Coffee w domu. Cały proces rozpocząć należy od ogrzania szklanki na nóżce. Można to zrobić poprzez umieszczenie jej w wyparzarce, pod parą wodną lub z pomocą ciepłej wody. Gdy ta będzie już ciepła, wlewamy do niej gorącą, czarną kawę lub espresso i dodajemy cukier wedle uznania. Następnie, całość należy dokładnie wymieszać. Kolejnym krokiem jest dodanie wybranego alkoholu, który również może być delikatnie podgrzany, całość ponownie mieszamy. Kolejnym, ostatnim krokiem jest udekorowanie góry szklanki lekko ubitą śmietaną tak, aby stworzyć kilkucentymetrowy kożuch na kawie. Kawę po irlandzku należy podać niezwłocznie po przygotowaniu tak, aby ona nie ostygła, a śmietana się nie rozpuściła. 

Jaki alkohol do kawy po irlandzku?

Do kawy po irlandzku najlepiej pasuje tradycyjna, irlandzka whisky. Dzięki temu zyska ona klasyczny smak oraz wyjątkowy, niepodrabialny aromat. Jeśli jednak nie dysponujemy takim alkoholem, nada się również każdy inny rodzaj whisky lub ewentualnie likier kawowy, czy też Irish cream.

Oceń
Podziel się ze znajomymi: