Cappuccino a latte macchiato — Czym się różnią te kawy?

W wielu kawiarniach dostępne są zwykle różne rodzaje kawy. Nawet dla osób, które władają językiem włoskim, nazwy kaw mogą nie być do końca zrozumiałe. W związku z tym w niniejszym artykule przedstawiamy poszczególne kawowe napoje, takie jak latte, cappuccino i macchiato, i zdradzamy, jak je przygotować.

Czym jest kawa latte?

Latte to jeden z najpopularniejszych gorących napoi, który umiłowało sobie wiele osób na całym świecie. Jest to kawa łagodna w smaku, którą przygotowuje się poprzez dodanie do espresso odpowiednio spienionego mleka. Aby zrobić pyszne latte, warto wyposażyć się zatem w narzędzie do przygotowania esencjonalnego espresso, takie jak kawiarka, a także spieniacz do mleka, bądź ciśnieniowy ekspres do kawy, którego element stanowi dysza do spieniania użytego mleka w kawie.

Idealnym naczyniem do podania latte będzie specjalna, wysoka szklanka. Ten kawowo-mleczny napój prawdopodobnie zasmakuje każdemu. Latte nie należy mylić z latte macchiato, które stanowi trójwarstwowy napój, składający się z warstwy kawy, espresso oraz mlecznej piany.

różnica między cappuccino a latte?

Pyszne caffè latte w domu

Poniżej przedstawiamy sposób na łatwe przygotowanie pysznego latte.

Składniki:

  • Podwójne espresso;
  • 200 ml mleka;
  • Kakao lub cynamon do dekoracji (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy espresso według ulubionej receptury.
  2. Wykorzystując do tego spieniacz bądź ekspres z dyszą spieniamy mleko o wysokiej zawartości tłuszczu, które uprzednio podgrzewamy do temperatury ok. 60 stopni Celsjusza.
  3. Do większej szklanki bądź filiżanki przelewamy spienione mleko.
  4. Przygotowane uprzednio espresso wlewamy do mleka i nasze latte jest gotowe.

Czym charakteryzuje się cappuccino? Jak przygotowywać?

Cappucino to napój kawowy, który, podobnie jak w przypadku latte, łączy w sobie espresso i spienione mleko. Przy capucino niezwykle ważna jest jednak konsystencja spienionego mleka, które nie powinno być ubite na sztywno, lecz być nieco bardziej lejące. Można stwierdzić zatem, że ⅓ jego objętości stanowi espresso, ⅓ to podgrzane na parze mleko, a pozostała ⅓ to ilość mleka spienionego.

Dzięki zadbaniu o odpowiednią konsystencję spienionego mleka, capuccino jest niezwykle kremowe, a przy tym łagodne w smaku. Naczyniem, w którym tradycyjnie serwuje się cappuccino, jest filiżanka.

Przepis na cappuccino

Składniki:

  • 30 ml espresso;
  • 150 ml tłustego mleka (3,2%);
  • Dodatki do posypania, takie jak starta czekolada (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy espresso.
  2. Gorące mleko spieniamy do odpowiedniej konsystencji.
  3. Wlewamy espresso do przygotowanej filiżanki.
  4. Następnie wlewamy spienione mleko do filiżanki.
  5. Na wierzch możemy dodać przygotowane uprzednio dodatki. Nasze cappuccino jest gotowe!

Co to jest macchiato i jak przyrządzić ten napój?

Macchiato to znany na całym świecie wariant kawy, który przygotowuje się poprzez połączenie espresso z niewielką ilością mleka. W porównaniu z wyżej wymienionymi wariantami kawy, jest to napój o zdecydowanie mocniejszym smaku, jako że ilość dodanego mleka jest znacznie mniejsza. Kawa ta jest też mniejsza pod względem objętości (biorąc pod uwagę standardową porcję), w związku z czym stężenie kofeiny na ml w jej przypadku jest znacznie większe.

Jak zrobić macchiato

Składniki:

  • 1 espresso;
  • Ilość mleka potrzebna do przygotowania 2-3 płaskich łyżeczek piany.

Przygotowanie:

  • Przygotuj espresso.
  • Podgrzane do temperatury około 60 stopni mleko spień.
  • Przelej espresso do filiżanki.
  • Przykryj je przygotowaną uprzednio pianą z mleka.

Jak widać, różnica pomiędzy caffe latte, cappuccino a macchiato leży głównie w ich sposobach przygotowania. Wykorzystują mniej więcej te same składniki, jednak różnią się ich proporcje, co przekłada się na ich intensywność smaku. Latte i cappuccino zdecydowanie określimy jako łagodniejsze w smaku i bardziej kremowe, natomiast macchiato wpadnie w gusta osób preferujących zdecydowane smaki. Można przygotowywać je samodzielnie, bądź wyposażyć się w ekspres, który umożliwi zaparzenie każdego z nich.

barista tłumaczy różnice między kawami

FAQ

Jaka kawa jest mocniejsza, cappuccino czy latte?

Zważywszy na to, iż w caffe latte obecna jest większa ilość mleka, cappuccino to mocniejszy rodzaj kawy.

Co to znaczy cappuccino?

Jest to nazwa kawowego napoju, która pochodzi od brązowego habitu kapucynów. Cappuccino składa się z kawy z dodatkiem lekko spienionego mleka i posypki z czekolady, bądź kakao.

Co oznacza latte?

Latte w języku włoskim dosłownie oznacza „mleko”. W kawowym żargonie określa napój, który składa się z kawy wymieszanej z mlekiem, którą pokrywa mleczna pianka.

Jaka jest różnica między cappuccino a macchiato?

Cappuccino to napój kawowy, na który składa się espresso, podgrzane na parze mleko, i mleko spienione. Macchiato to z kolei połączenie espresso z bardzo małą ilością mleka.

Oceń
Podziel się ze znajomymi: