Kubek kawy towarzyszy nam codziennie. Pomaga rozbudzić się po nocy i sprawić, że poranek stanie się o wiele przyjemniejszy. Niestety nie zawsze możemy cieszyć się pyszną kawą. Najczęściej powodem tego, że ten napój staje się cierpki i nie nadaje się do picia, jest zaniedbanie czystości ekspresu. Niezależnie od tego, czy posiadasz ekspres ciśnieniowy, czy też ekspres przelewowy – każdy ekspres do kawy wymaga regularnego czyszczenia.
Jak dbać o expres do kawy? Czyszczenie ekspresu do kawy krok po kroku
Dokładne czyszczenie ekspresu do kawy powinno przeprowadzać się regularnie, i to już po pierwszym uruchomieniu ekspresu. Nie wystarczy jedynie od czasu do czasu wyrzucać resztek kawy. Kiedy zauważymy, że nasza kawa smakuje inaczej niż zwykle to znak, że pora wyczyścić ekspres. Pierwszą oznaką tego, że nasze urządzenie wymaga uprzątnięcia, jest zmiana smaku naparu. Do tego dochodzi jeszcze kolor napoju, który będzie przypominał bardziej zabarwioną wodę, a nie esencjonalną, czarną kawę. Regularne odkamienianie oraz pielęgnacja ekspresu pozwalają nie tylko zachować doskonały smak kawy, lecz także wydłużyć żywotność sprzętu. Jak powinno wyglądać czyszczenie ekspresu kolbowego czy automatycznego? Przekonajmy się!
Instrukcja obsługi ekspresu
Zacznijmy od instrukcji. Choć brzmi to banalnie, to właśnie w niej zawarte są najważniejsze informacje dotyczące naszego urządzenia. Znajdziemy w niej instrukcje odnośnie do tego, jak poprawnie używać sprzętu, a także jak wygląda odpowiednia higiena i konserwacja. Z instrukcją warto zapoznać się jeszcze przed pierwszym uruchomieniem sprzętu. Dzięki niej dowiemy się również, jakie środki czyszczące sprawdzą się do czyszczenia ekspresu z zewnątrz i we wnętrzu urządzenia.
Jakiej wody używać?
Przefiltrowana woda jest smaczniejsza oraz bezpieczniejsza dla ekspresu. Woda z kranu powoduje szybsze tworzenie się osadów, a te z kolei przekładają się na odkładanie kamienia w zbiorniku na wodę. To on wpływa na jakość pracy naszego sprzętu. W efekcie ekspres zwalnia i cały proces przygotowania kawy znacznie się wydłuża. Nie tylko kamień jest niebezpieczny. Również rdza jest wrogiem tych urządzeń. Chrońmy więc sprzęt przed korozją.
Wymiana i czyszczenie filtrów
Jeśli jesteś posiadaczem ekspresu przelewowego, pamiętaj o filtrach. Urządzenia te mogą być wyposażone w papierowe lub stałe filtry. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z rozwiązaniem jednorazowym – po zaparzeniu kawy, wyrzucamy taki filtr do kosza. Wielorazowe filtry z kolei są wykonane z gęstej siateczki ze stali szlachetnej bądź nylonu. Pamiętaj, aby na bieżąco opróżniać i czyścić dokładnie filtr tego typu.
Dzbanek, front i podkładka
Zarówno dzbanuszek, jak i podkładkę należy myć regularnie. To samo tyczy się frontu. Kiedy kawa paruje, a także rozpryskuje się podczas zaparzania, przez co na sprzęcie osadzają się zabrudzenia, osady i zacieki. Zadbaj o to, aby Twoja kuchnia wyglądała schludnie – przecieraj ekspres. Jeśli chodzi o tackę, pamiętaj o tym, aby przecierać ją wtedy, gdy rozlana na niej kawa niego przeschnie i przede wszystkim wystygnie. Czystość jest bardzo ważna, ale Twoje bezpieczeństwo jeszcze ważniejsze. Co więcej, wiele osób zapomina o dzbanku. Może on być wykonany z metalu lub szkła. Niezależnie od materiału, nierzadko osadza się na nim osad z mleka. Opróżniaj go i czyść regularnie, aby nie dopuścić do nawarstwiania się brudu, a co ważniejsze – namnażania się bakterii.
Codziennie dbaj o ekspres
O ekspres należy dbać każdego dnia. Pamiętaj więc, aby nadmiar wody, który pozostał po ostatniej przygotowanej kawie, zawsze wylewać, a pojemnik na wodę dokładnie myć. Zapobiega to namnażaniu się bakterii oraz osadzaniu się kamienia. Jeśli nasz ekspres posiada tackę, ją także należy dokładnie wyczyścić. Po zaparzeniu kawy zawsze wyrzucajmy kapsułki. Niezwykle ważne jest także to, aby dbać o pojemnik na fusy, aby nasza kawa zawsze była świeża i aromatyczna.
Przewody, którymi płynie woda z czasem mogą zostać zatkane przez formujący się w nich kamień. Wpłynie to na przepuszczalność płynów, aż do ich całkowitego zatkania. Oznacza to, że proces parzenia kawy będzie trwał znacznie dłużej lub ekspres przestanie ją przygotowywać w wyniku braku wody.
Jak często czyścić ekspres do kawy?
Jak często przeprowadzić czyszczenie urządzenia? Niektóre ekspresy automatycznie informują o tym, że nadszedł już czas mycia lub odkamieniania ekspresu. Jeśli jednak nasze urządzenie nie wyświetla takich informacji, warto pamiętać o tym, że każdego dnia powinniśmy:
- myć dyszę do spieniania mleka,
- przepłukać ekspres łącznie z przewodami,
- usuwać resztki kawy i fusy,
- myć dzbanek i zacieki powstałe na zewnętrznej części urządzenia,
- czyścić tackę.
Okresowo (raz w miesiącu/tygodniu) należy:
- wykonać czyszczenie bloku grzewczego,
- wyczyścić system spieniania mleka środkiem antybakteryjnym,
1-2 razy w ciągu dwóch miesięcy należy:
- odkamienić ekspres do kawy.
Jakie środki do czyszczenia używać?
Jak już wiesz, brak dostatecznej dbałości o ekspres może powodować zmiany smaku i zapachu kawy. Co więcej, powstały kamień, może również przekładać się na pozostawianie osadu na naczyniach takich jak kubki i filiżanki. Dlatego tak ważne jest to, aby nie tylko czyścić i pielęgnować każdy przelewowy, kolbowy czy automatyczny ekspres na bieżąco. Istotne jest także to, jakie środki będziemy stosować do konserwacji ekspresu.
Bieżąca woda i płyn do naczyń może w tym przypadku nie wystarczyć. Niezbędny jest zakup specjalnych, dedykowanych dla ekspresów środków. Wszelkie informacje na temat tego, jakie produkty wybierać, można znaleźć na stronie producenta urządzeń lub w instrukcji obsługi.
Czyszczenie ekspresu – tabletki czyszczące
Podstawą są tabletki do czyszczenia ekspresu. Za ich pomocą można wyczyścić wnętrze urządzenia zabrudzone tłuszczem z fusów kawowych oraz innych zanieczyszczeń. Sposób ich używania różni się jednak w zależności od ekspresu, jaki się posiada.
Cały proces czyszczenia ekspresu jest bardzo prosty. Wystarczy umieścić tabletkę w odpowiednim zbiorniku i nacisnąć guzik, rozpoczynający czyszczenie. Program trwa zaledwie kilkanaście minut, a urządzenie powinno samo informować o etapie swojej pracy oraz jej zakończeniu.
Środki do czyszczenia systemu mlecznego
Niezwykle ważne są także płyny do czyszczenia systemu mlecznego. Ich zadaniem jest usuwanie osadu mlecznego, a przede wszystkim bakterii, które namnażają się w urządzeniu. Stosując preparaty tego typu, możemy dokładnie wyczyścić i udrożnić elementy mające kontakt z mlekiem.
Czyszczenie ekspresu – domowe metody
Usuwanie osadów z przewodu z ekspresu do kawy nie tylko usprawni jego działanie, lecz także wydłuży też jego żywotność. Zanieczyszczenia, które zatykają kanaliki, spowalniają pracę urządzenia oraz wpływają na smak i aromat kawy. Napój kawowy może zrobić się kwaśny i cierpki w smaku. Ekspres przez dłuższy proces parzenia przypala kawę przez co traci ona swoje unikalne walory. Osad psuje również cały mechanizm ekspresu. Maszyna przestaje działać i nadaje się do naprawy lub co najgorsze – do wymiany. Oto domowe metody w walce z powstającymi zanieczyszczeniami oraz osadami.
Czyszczenie ekspresu octem
Oczyść filtr i pojemnik do kawy. Następnie wypłucz go w chłodnej wodzie. Wymieszaj wodę i ocet w proporcjach 1:2. Gotowy roztwór wlej do pojemnika i włącz ekspres tak jak przy parzeniu kawy. Następnie należy odczekać około 15 minut, pozostawiając roztwór w środku. Po upływie wyznaczonego czasu wylewamy roztwór i zastępujemy go czystą wodą, aby następnie znów zaparzyć kawę. Powtórz czynności kilka razy. Następnie wypłucz pojemnik i filtr w ciepłej wodzie.
Czyszczenie ekspresu kwaskiem cytrynowym
To niezwykle prosta i szybka metoda mycia ekspresu. Wystarczy zastosować kilka kroków, aby sprzęt znów działał jak nowy. Wsypujemy dwie łyżki kwasku cytrynowego do pojemnika na wodę. Uruchamiamy program tak jak przy parzeniu porannej kawy. Proces zajmie kilka minut. Po jego zakończeniu odczekujemy chwilę, aby następnie go powtórzyć. Po zakończonej pracy dokładnie myjemy pojemnik na wodę.
Czyszczenie ekspresu sodą
To bardzo popularna i bezpieczna metoda. Do pojemnika na wodę wlewamy litr wody i dodajemy ¼ szklanki sody oczyszczonej. Sprawdzamy, czy soda dokładnie się rozpuściła. Następnie uruchamiamy program do zaparzenia kawy. Czynność powtarzamy kilka razy. Na końcu dokładnie myjemy pojemnik, używając ciepłej wody.
FAQ
Jak domowym sposobem wyczyścić ekspres?
Ekspres do kawy można wyczyścić za pomocą domowych sposób. Do tego celu sprawdzi się soda oczyszczona (¼ szklanki + 1 l wody), ocet (w proporcji 1:2 z wodą) lub kwasek cytrynowy (2 łyżeczki). Wystarczy wlać wykonane roztwory do pojemnika z wodą i włączyć program robienia kawy. Na koniec pojemnik należy dokładnie przemyć wodą.
Jak często trzeba czyścić ekspres do kawy?
Brak odpowiedniej dbałości o ekspres zmienia smak kawy i skraca żywotność urządzenia. Elementy takie jak tacka, pojemnik na fusy, fronty czy system spieniania mleka powinniśmy sprzątać regularnie. Natomiast stosowanie środków antybakteryjnych czy czyszczenie bloku grzewczego wystarczy przeprowadzać raz w miesiącu lub tygodniu.
Czym czyścić ekspres do kawy?
Najlepszym, polecanym przez producentów ekspresów do kawy rozwiązaniem są specjalne preparaty. Mogą to być tabletki czyszczące lub płyny. Należy również pamiętać o stosowaniu odpowiedniego płynu antybakteryjnego, za pomocą którego usuniemy osad i namnażające się bakterie z systemu mlecznego.
Super poradnik, czyszczenie ekspresu to zawsze była dla mnie udręka
Dzięki za ten przewodnik, czyszczenie ekspresu to zawsze dla mnie zagadka, a tu wszystko jasno wyjaśnione!
Świetny poradnik, polecam!
Świetny przewodnik, dzięki niemu mój ekspres działa jak nowy. Czyszczenie nigdy ni było takie proste 🙂