Kawa piernikowa to pyszny napój, który idealnie sprawdzi się podczas długich zimowych wieczorów. Rozgrzewający charakter korzennych przypraw sprawia, że niejeden miłośnik jesieni i zimy chce schować się pod kocykiem, włączyć ulubiony serial i sączyć powoli gorący napar, napawając się atmosferą. Jak wykonać kawę piernikową i czym się ona charakteryzuje?
Aromatyczna kawa piernikowa z syropem klonowym i bitą śmietaną – smaczny napój na zimowy wieczór
Piernik to ciasto o długiej tradycji, które swoją nazwę wzięło od staropolskiego słowa „pierny”, czyli „pieprzny”. Ta nazwa pochodzi od charakterystycznego, słodko-pikantnego smaku. Ten z kolei jest nadawany wypiekowi przez najważniejszy składnik – dużą ilość przypraw korzennych. Zalicza się do nich imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki czy kardamon. Te przyprawy są niezbędne do przygotowania piernika, podobnie jak mąka czy miód. Tych przypraw używa się także do piernikowej kawy.
Kawa piernikowa to nic innego jak kawa z dodatkiem charakterystycznych dla piernika przypraw korzennych. Ten napój można też nazwać kawą korzenną. Ta pyszna kawa z pewnością zachwyci każdą osobę, która lubi rozgrzewające napoje o intensywnym smaku. Oczywiście do takiej kawy obowiązkowy jest słodki dodatek w postaci pierniczka, dodatkowo podkreślający jej smak.
Przepis na kawę piernikową – korzenny smak piernika polecany przez wielu
Piernikowy, korzenny aromat w kawie można uzyskać na wiele sposobów. Na rynku dostępne są syropy piernikowe, które po dodaniu do porcji espresso zapewnią napojowi wyjątkowy smak. Warto też zwrócić uwagę na dostępne na rynku przyprawy piernikowe, stanowiące mieszankę cukru z mielonym cynamonem, kardamonem i innymi przyprawami korzennymi. Jeżeli natrafisz na tego typu produkty, sprawdź ich skład i zobacz, czy faktycznie zawierają naturalne składniki. Zamiast gotowych mieszanek czy syropów, możesz też wyposażyć się w wiele typów przypraw korzennych, aby stworzyć ich miks samodzielnie.
Jak stworzyć kawę piernikową? To prosty przepis. Najpierw przygotowuj kawę, najlepiej wysokiej jakości, z ekspresu. Potem dodaj do niej preferowaną przez Ciebie ilość cukru i mleka. Na koniec możesz dorzucić wybrane przyprawy korzenne zarówno w formie osobnych przypraw, jak i gotowego miksu do pierników. Alternatywnie możesz użyć wspomnianego wcześniej syropu.
Jakich składników użyć do przygotowania piernikowej kawy? Zainfuzuj mleko i podawaj kawę ze słodyczami
Dobrą opcją jest wcześniejsze podgrzewanie mleka w garnku z przyprawami, tak aby mogło ono nimi intensywniej smakować. Pamiętaj, że mleko nie może się w tej sytuacji zagotować, a jedynie mocno podgrzać. Możesz również przelać płyn do szklanki i spienić je, wierzch gęstej piany posypać odrobiną cynamonu lub innej przyprawy. Kawę piernikową najlepiej podać z kawałkiem piernika lub czekolady. Koniecznie pije się ją od razu po przygotowaniu, aby wysoka temperatura podkreśliła smak potraw.
Kawę można również dekorować bitą śmietaną czy wszelkimi innymi posypkami (np. pokruszonymi pierniczkami), a nawet plasterkami pomarańczy. Gdy nadejdzie zima, taki napitek z pewnością wprawi Cię w cudowny nastrój. Siedzenie przy ogniu płonącym w kominku i picie piernikowej kawy umili długi, ciemny wieczór, a cały dom podczas przygotowywania wypełni się wspaniałym zapachem. Miej na uwadze, że w przypadku kawy nic nie powinno Cię ograniczać. Niezależnie od tego, czy Twoja kawa będzie przyrządzona w ekspresie czy kawiarce i jakie dokładnie przyprawy do niej dodasz – jeśli będzie ona łączyć słodki i pikantny smak pierników, to się udała.