Owoce kawowca znano w Etiopii już ponad 2000 lat temu, a kawę jako napój opracowano w Jemenie, skąd przywędrowała na nasz kontynent pod koniec XVI w. Dziś kawa cieszy się niezwykłą popularnością i wielu nie wyobraża sobie bez niej poranka. W sieci można natknąć się na przepisy na aromatyczną kawową nalewkę. Doskonały trunek można serwować na różne okazje, sprawdzi się także jako prezent dla miłośnika kawy. Dowiedz się więcej o kawówce i poznaj smaczne przepisy!
Czym jest nalewka kawowa?
Nalewka kawowa to nic innego jak wysokoprocentowy napój alkoholowi powstały w procesie maceracji kawy w alkoholu. Najczęściej używa się do tego wódki lub spirytusu, a także świeżo zmielonych ziaren kawy, cukru oraz przypraw i dodatków, takich jak cynamon, wanilia czy syrop smakowy. Ten trunek jest świetnym dodatkiem do deseru, takiego jak tiramisu. Kawówkę można też serwować samą jako pełen smaku i aromatu słodki alkohol.
W jaki sposób przygotować nalewkę z kawy?
Istnieje kilka sprawdzonych i prostych przepisów na nalewkę z kawy, jednak wszystkie opierają się u swoich podstaw na tym samym – kawę należy zalać spirytusem lub innym mocnym alkoholem i pozostawić na jakiś czas. Ziarenka kawy ulegają wtedy tzw. maceracji i uwalniają do alkoholu intensywny smak i aromat. Istnieją jednak różne warianty, które prezentujemy poniżej.
Poznaj przepis na nalewkę z kawy rozpuszczalnej
Co ciekawe, nie tylko kawa w ziarnach nadaje się na przyrządzenie z niej nalewki kawowej. Można również przygotować ją na bazie kawy rozpuszczalnej. W tym celu potrzebna jest jedna szklanka kawy. Zaopatrz się również w 0,75 l wódki 45%. Jeżeli zamiast tego masz spirytus, powinno się łagodzić jego moc, rozcieńczając go w wodzie.
Najpierw przygotuj syrop, a więc rozpuść 3 szklanki cukru w 1 litrze wody. Następnie dodaj do syropu kawę rozpuszczalną i odstaw, aby ją wystudzić. Gotową mieszankę zalej wódką. Możesz już przelać ją do większego słoika i dodać laskę wanilii lub inne przyprawy. Wymieszaj, a następnie postaw słój w ciemnym i chłodnym miejscu na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie kawówkę można rozlać do butelek, jednak wcześniej trzeba ją przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy.
Jak zrobić nalewkę z kawy ziarnistej? Oto najlepszy przepis na nalewkę kawową!
Również kawę ziarnistą możesz wykorzystać do przygotowania nalewki kawowej. Najlepiej użyj niezmielonych ziaren wysokiej jakości kawy. Zmiażdż je w moździerzu i zalej je spirytusem, możesz dodać również przyprawy takie jak goździki czy laska wanilii. Całość odstaw na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu dodaj syrop cukrowy.
Syrop przygotuj w ten sam sposób co powyżej – w garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie ostudź zawartość garnka i przelej ją do słoja, w którym wcześniej umieściłeś zmiażdżone ziarna kawy, spirytus i inne dodatki. Odstaw na kolejne dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce, dokładnie zakręć. Potem kawówka jest gotowa do spożycia. Przelej ją do butelek przez sitko lub gazę.
Wanilia, cynamon, skórka pomarańczowa doskonale komponują się z kawówką
Klasyczna nalewka kawowa zdecydowanie nie ma sobie równych, jednak niektórzy mogą chcieć ją udoskonalić i jeszcze bardziej dopasować pod swoje kubki smakowe. W takim wypadku zalecane jest eksperymentowanie z przyprawami! Dodanie do kawówki goździków, laski wanilii, kardamonu, a nawet gałki muszkatołowej jest doskonałym pomysłem.
Każda z tych przypraw nada alkoholowi unikalnego smaku. Fani słodyczy koniecznie muszą spróbować tego napoju wzbogaconego o skórkę z pomarańczy, cynamon oraz miód. Na uwadze należy mieć, że w każdym przepisie ilość cukru można dopasować do indywidualnych preferencji. Ciekawego posmaku z pewnością doda wykorzystanie syropu klonowego albo brązowego cukru!