Jaki młynek do kawy wybrać? Co lepsze: młynek ceramiczny czy stalowy?

Wśród miłośników kawy bardzo często można spotkać się z opinią, iż to właśnie napój ze świeżo zmielonych ziaren jest najsmaczniejszy. Ciężko się z tym nie zgodzić. Tak przygotowane espresso ma intensywniejszy smak, jest bardziej aromatyczne. Kiedy szukasz ekspresu do kawy, warto zwrócić uwagę na wszystkie jego elementy. Najczęstsze wątpliwości są związane z młynkiem. Który wybrać, młynek ceramiczny czy stalowy? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie! Zakup ekspresu do kawy to przecież inwestycja na lata!

Jak zaparzyć doskonałą kawę? Wpływają na to rodzaje młynków do kawy w ekspresach! Fakty i mity na temat modeli używanych przez baristów!

W dzisiejszych czasach, na rynku znaleźć można wiele praktycznych i niedrogich ekspresów do kawy. Na którego zakup warto się zdecydować? Młynek do kawy to istotny element każdego ekspresu. W zależności od modelu element ten może być ceramiczny lub stalowy. Jak wskazuje nazwa, różnią się one materiałem, z którego wykonany jest element żarnowy. Młynki ceramiczne i stalowe mają pewne cechy związane z danym materiałem, które wpływają na ich użytkowanie oraz finalny smak przygotowanego napoju. Jakie mity funkcjonują na temat młynków do kawy? Przede wszystkim mówi się, że młynki ceramiczne są mniej trwałe od tych stalowych. Nie do końca jest to prawdą – obydwa typy mają zbliżona trwałość, jednak te wykonane z ceramiki łatwiej uszkodzić. Wystarczy, że między żarna dostanie się twardy obiekt. W przypadku młynka stalowego nie ma takiego ryzyka.

Co z wpływem na smak i aromat? Młynki ceramiczne nie nagrzewają się, przez co nie wpływają aż tak bardzo na ostateczny smak przygotowanego napoju. Z drugiej strony młynki stalowe dokładniej mielą ziarna, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko obecności gorzkiego kawowego pyły. Kawala zmielona jest dokładniej, jednak nagrzewanie się stali wpływa negatywnie na jej aromat – kawa aż do momentu kontaktu z wrzątkiem powinna mieć temperaturę pokojową. Jak więc widać rodzaje poszczególne rodzaje młynków potrafią dużo zmienić w naszej kawie. Warto przekonać się, jakie są dokładne różnice i dobrać typ młynka do naszych preferencji.

elektryczny i stalowy młynek do kawy

Najlepszy ekspres do kawy z młynkiem? Na rynku znaleźć można wiele praktycznych rozwiązań, które warto przetestować. Rodzaje młynków w ekspresach

Wiele osób zadaje sobie pytanie, który wariant lepiej się sprawdzi, młynek stalowy czy ceramiczny. Jednak materiał wykonania żarna to nie jedyna różnica między dostępnymi na rynku ekspresami do kawy. Warto zwrócić uwagę na sposób, w jaki ziarna kawy są mielone. Ekspresy udarowe działają na zasadzie wirujących ostrzy, które tną ziarna dokładnie. Z kolei ekspres żarnowy przypomina działaniem sposób, w jaki niegdyś robiło się mąkę: ziarna kawy rozgniatane są pomiędzy dwoma poruszającymi się kołami, które wyposażone są w specjalne wypustki. Jakie są wady i zalety tych dwóch odmian?

Młynki udarowe potrzebują dużo czasu, aby skutecznie zmielić ziarna. Ponadto mają tendencję do nagrzewania się, co wpływa na smak i aromat kawy. Młynki żarnowe są pod tym względem dużo efektywniejsze. Nawet te wykonane ze stali nie nagrzewają się tak bardzo jak dowolne młynki udarowe. Można więc zaparzać napój bez obaw o wpływ na smak napoju. Dobrym rozwiązaniem są więc młynki żarnowe. Pozostaje jednak pytanie o materiał wykonania żaren. Młynek stalowy czy ceramiczny? Przyjrzyjmy się bliżej obydwu rodzajom.

Szukasz ekspresu do kawy? Młynek stalowy, czyli wszystko, co musisz o nim wiedzieć, aby zaparzać najlepszą kawę

Młynek stalowy posiada wiele niezaprzeczalnych zalet, których brak jego ceramicznym odpowiednikom. Podstawowa zaleta to precyzja. Stal jest o wiele ostrzejsza od ceramiki, dlatego też ząbki na żarnach są ostrzejsze i mielą kawę dokładniej. Jaki ma to wpływ na ostateczny smak napoju? Cóż, do napoju nie dostaje się wtedy pył, który może uczynić go nadmiernie gorzkim.

Niestety jednak stal bardzo łatwo się nagrzewa, co niestety również wpływa na smak i aromat kawy. Ziarna powinny pozostać zimne aż do momentu zalania ich wrzątkiem. Nagrzanie ziaren podczas mielenia może nadać dodatkowej goryczki, która nie każdemu odpowiada. Młynki stalowe są za to mniej wrażliwe na zniszczenia. Jeśli w naszej paczce z ziarnami przypadkiem znajdzie się twardy element, taki jak kamyczek czy gałązka, nie musimy się bać, że młynek ulegnie uszkodzeniu. W wielu przypadkach warto wybrać ekspres z młynkiem ceramicznym!

Plusy i minusy: młynek ceramiczny a finalny smak kawy i jego użytkowanie

Młynek ceramiczny to ciekawa alternatywa dla stalowego odpowiednika. Czym się od niego różni? Ekspres z młynkiem tego typu będzie stanowczo cichszy, ponieważ ocieranie się o siebie ceramiki nie robi takiego hałasu jak żarna stalowe. Niestety jednak ząbki w młynkach ceramicznych nie są tak ostre jak w tych wykonanych ze stali. Oczywiście ma to wpływ na poziom zmielenia ziaren. Młynek ceramiczny to mniejsza mechanizmu mielącego i ryzyko dostania się do naparu gorzkiego kawowego pyłu.

Zastanawiając się, czy wybrać młynek stalowy czy ceramiczny, warto jednak zwrócić uwagę na aspekt temperatury. Ceramika jest gorszym od stali przewodnikiem ciepła. W związku, z czym taki młynek będzie się znacznie mniej nagrzewał. Nie wytwarza się wysoka temperatura podczas samego mielenia. Ma to oczywiście wpływ na ostateczny smak kawy. Jeżeli nie chcemy, aby ziarna kawy zmieniały temperaturę podczas mielenia, najlepszym wyborem będzie ekspres z młynkiem ceramicznym. Warto jednak pamiętać, że w razie dostania się do młynka jakichkolwiek twardych materiałów, może ulec on uszkodzeniu. Ceramika jest niestety o wiele bardziej wrażliwa na usterki niż stal. Trzeba jednak o tym pamiętać, że kawa zmielona w młynku ceramicznym jest po prostu pyszna!

historyczny ręczny młynek do kawy

Rodzaje młynków: model żarnowy może Cię zaskoczyć

Szukając idealnego ekspresu do kawy, warto wcześniej poznać wady i zalety poszczególnych modeli. Na co należy zwrócić uwagę? Dla jednych liczy się przede wszystkim cicha praca sprzętu, dla innych zaś znaczenie ma wyłącznie ostateczny smak napoju. Na rynku dostępne są młynki żarnowe, których mechanizm działania jest niezwykle podobny, jak w żarnach, którymi mieli się zboże. W środku znajdują się dwa elementy, które mielą ziarno, na drobny proszek. W przypadku tego typu urządzeń kontrolować można stopień zmielenia ziaren, poprzez zbliżanie i oddalanie od siebie żaren. 

W sklepach znaleźć można młynki żarnowe ceramiczne i metalowe. Pierwszy model wyróżnia cicha praca, lecz stosunkowo niska trwałość. Drugi wariant to produkt na lata, jednak jego głośność może przeszkadzać. Młynek żarnowy to obecnie najpopularniejszy model, często jest wbudowany w automatyczne ekspresy ciśnieniowe. Jest on odporny na uszkodzenia mechaniczne. Sam nóż wykonany jest zazwyczaj z wysokiej jakości materiałów. Mieli ziarna kawy szybko, sprawnie i cicho, a przy okazji nie tracą one swoich cennych wartości odżywczych. Teraz już wiesz, który wariant wybrać, młynek stalowy czy ceramiczny!

Wady i zalety, młynek udarowy. Prosty w obsłudze, jednak negatywnie wpływa na smak kawy!

Jak dokładnie działa młynek udarowy? W jego mechanizmie to ostrze rozcina ziarna, rozdrabniając je na małe kawałki. W ten sposób zmielona kawa niestety traci swój wyjątkowy aromat i smak, stając się gorzka. Ostrza, które siekają ziarenka, nagrzewają się i dlatego tak się dzieje. Co więcej, powstaje spora ilość pyłu, który zakwasza napój. W efekcie kawa zmielona w młynku udarowym jest mniej smaczna. Najważniejsze jest jednak to, że traci on swoje wyjątkowe właściwości odżywcze. 

Stopień zmielenia ziaren można w łatwy sposób regulować, jednak jeżeli zależy Ci na wyjątkowo drobnym pyle, będziesz musiał chwilkę poczekać. Im krócej bowiem włączony jest młynek udarowy, na tym grubsze kawałki będzie zmielona kawa. Na rynku dostępne są modele żeliwne, wyjątkowo trwałe, warianty wykonane z tworzyw sztucznych i szklane. Dwa ostatnie nie są niezniszczalne, mogą tłuc się od stosunkowo niegroźnego upadku. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz wiedział, jaki produkt wybrać, młynek stalowy czy metalowy. Masz już swojego faworyta?

FAQ

Jaki młynek do kawy żarnowy czy ceramiczny?

Model z wbudowanym żarnowym młynkiem stalowym będzie o wiele lepszym wyborem. Ekspres do kawy z wbudowanymi żarnami ceramicznymi nie będzie działał tak sprawnie, jak model stalowy. Napój w nim przygotowany będzie zawierał więcej pyłu, co negatywnie wpływa na walory smakowe. Kruchość materiału zastosowanego w takim młynku sprawia natomiast, że jest on, mniej wytrzymały.

Z jakim młynkiem wybrać ekspres do kawy?

Do codziennego przygotowywania pysznego napoju najlepiej sprawdzi się model z żarnowym młynkiem stalowym. Jeżeli chcesz mieć wpływ na stopień zmielenia ziaren, sprawdź, czy wybrany przez Ciebie wariant ma taką możliwość. To dzięki niej dostosujesz kawę do swoich indywidualnych preferencji!

Jaki ekspres do kawy z młynkiem stalowym?

W sklepach znaleźć można wiele ekspresów do kawy. Obecnie w swojej ofercie kilka ciekawych propozycji posiada marka Nivona. Ich ekspres do kawy z młynkiem stalowym to wielofunkcyjne urządzenie, które świetnie sprawdzi się w domowym użytkowaniu. Możesz mieć pewność, że smak przygotowanego napoju będzie Ci odpowiadać!

Jaki młynek znajduje się w naszych ekspresach?

Obecnie najpopularniejsze młynki, które znajdują się w ekspresach do kawy to te żarnowe i udarowe. Ten pierwszy można spotkać w ekspresach automatycznych, a jego nazwa wzięła się od mechanizmu, które wykorzystuje urządzenie.

Oceń
Podziel się ze znajomymi: