Flat white a latte – Czym różnią się te kawy?

Data ostatniej aktualizacji: 10 grudzień 2024
Autor: Krzysztof Nowaczyk
różnica między flat white a latte
Spis treści

Obecnie w każdej kawiarni dostępnych jest mnóstwo różnych pozycji, jednak rozróżnienie ich niektórym przychodzi z trudem. W związku z tym warto zapoznać się z naszym artykułem, w którym zdradzamy, czym różni się flat white od latte i cappuccino. Dzięki jego lekturze będziesz mógł w łatwy sposób poznać, która to która. Jeśli zwykła kawa z mlekiem wydaje ci się być nudna, również dobrze trafiłeś. Opiszemy bowiem, jak przyrządzić wspomniane kawowe napoje.

Czym jest kawa flat white? Jak parzyć?

Flat white to kawa, której kolebką jest Australia i Nowa Zelandia. To właśnie tam, ten rodzaj kawy jest najpopularniejszy. Jest to napój kawowy, który niezwykle pobudza, jednocześnie będąc delikatnym w smaku. Jest to podwójne espresso z gorącym, spienionym mlekiem. To właśnie spienione mleko tworzy na wierzchu kawy pokrywę, która jest płaska (co kojarzy się z nazwą napoju).

Jako że na flat white nie składają się poszczególne, eleganckie warstwy, do jego serwowania może służyć zwykła filiżanka. Mleczna warstwa z wierzchu kawy umożliwia jednak tworzenie na niej fantazyjnych wzorków, w związku z czym i tak może prezentować się estetycznie.

Jak przyrządzić flat white?

Składniki:

  • Podwójne espresso
  • 120 ml mleka 3,2%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy porcję espresso, wykorzystując do tego ekspres do kawy lub kawiarkę.
  2. Podgrzewamy mleko do temperatury około 60 stopni Celsjusza.
  3. Gorące mleko spieniamy za pomocą spieniacza lub dyszy spieniającej ekspresu ciśnieniowego. Należy pamiętać o tym, aby spienić je lekko, ilość pianki powinna być niewielka, natomiast mleko ma mieć aksamitną konsystencję.
  4. Spienione mleko przelewamy do naczynia, do którego wlaliśmy uprzednio espresso, takiego jak filiżanka.
czym się różni flat white od latte

Co to jest kawa latte? Jak przygotować latte?

Latte to kawa, która łączy w sobie świetny smak i piękną prezencję. Naczyniem, w którym powinno się ją serwować, jest specjalna szklanka. Jak sama jej nazwa wskazuje (latte to w języku włoskim „mleko”), jest to napój o dużej zawartości mleka. Jedna porcja latte to w gruncie rzeczy ⅓ kawy, a ⅔ mleka gotowanego na parze wraz z pianką. Jest to kawowy napój, w którym stężenie mleka jest prawdopodobnie największe w przypadku jednej porcji. Idealnie wpada zatem w gusta miłośników delikatnych smaków. Miłośnicy kawowych napojów będą nią zachwyceni!

Przepis na latte

Składniki:

  • 60 ml, 50 ml lub 30 ml espresso (w zależności od tego, jak bardzo kawa ma nasz pobudzać
  • 150 ml lub 100 ml mleka 3,2% (ta objętność może różnić się od upodobań)

Przygotowanie:

  1. espresso parzymy w kawiarce bądź ekspresie do kawy.
  2. Mleko podgrzewamy do temperatury około 60 stopni Celsjusza.
  3. Spieniamy podgrzane mleko do momentu, w którym widoczna będzie pianka.
  4. Po tym zabiegu kilka razy delikatnie stukamy naczyniem, w którym je przygotowywaliśmy, o blat.
  5. Espresso przelewamy do przygotowanej szklanki.
  6. Następnie wlewamy do szklanki również mleko.

Cappuccino – co to za kawa? Jak uzyskać pyszną piankę? Ten napój kawowy pokocha każdy!

Cappuccino to jedna z piękniej prezentujących się kaw. Jest to kawa przygotowana na bazie espresso, do której dodaje się mleko. Na powierzchni typowego cappuccino często widać brązową obwódkę, która powstaje na skutek mieszania się espresso ze spienionym mlekiem. Tym, co w głównej mierze odróżnia ją przykładowo od latte, są proporcje kawy i mleka. Cappuccino jest napojem, w którym smak kawy odczujemy intensywniej. Cappuccino to kawa, do której podania również służy filiżanka. Ten kawowy napój bardzo łatwo jest przygotować samemu. Poniżej podajemy sposób, którego nie powstydziłby się nawet zawodowy barista. Naprawdę niewiele osób jest w stanie oprzeć się tej kawie. Natomiast sam sposbó przygorowania tej aromatycznej kawy nie jest bardzo skomplikowany. Przekonaj się sam!

Sposób na pyszne, domowe cappuccino

Składniki: 

  • 60 ml espresso
  • 200 ml mleka 3,2%
  • Dodatki do posypania kawy, takie jak kakao czy cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Parzymy espresso i wlewamy je do filiżanki.
  2. Podgrzewamy mleko do temperatury 60 stopni Celsjusza.
  3. Spieniamy mleko przy pomocy spieniacza, ręcznego lub elektrycznego.
  4. Gdy mleko będzie miało kremową, przypominającą jogurt konsystencję, przelewamy do filiżanki z kawą.
  5. Posypujemy kawę z wierzchu wybranymi dodatkami.

Podsumowanie

Jak można łatwo wywnioskować po powyżej przedstawionych informacjach, różnice w tych poszczególnych rodzajach kawy polegają przede wszystkim na sposobach ich przygotowania. Bardzo często ważnym elementem jest również konsystencja mleka, które mamy spienić. W przypadku flat white ilość piany i czas przygotowania mleka będzie znacznie krótszy, niż przykładowo w przypadku niezwykle kremowego cappuccino. Ważny element stanowi również proporcja espresso, które używane jest jako baza w przypadku wszystkich trzech napojów, do dodanego mleka.

Kolejną z różnic stanowią również naczynia, w których serwuje się te kawy. W przypadku flat white i cappuccino będzie to filiżanka, natomiast jeśli chodzi o latte, preferowanym naczyniem jest szklanka.

Chcąc samodzielnie przygotowywać przepyszne kawy, można sugerować się zaprezentowanymi przez nas przepisami. Można również postawić na wysokiej jakości ekspres do kawy, dzięki któremu od posmakowania każdej z nich dzieliło nas będzie tylko kilka prostych kroków. Ekspresy ciśnieniowe zawierają w sobie również zazwyczaj dyszę do spieniania mleka, dzięki której można spienić mleko nawet wtedy, gdy całą kawę chcemy przygotować własnoręcznie.

kawa flat white na stoliku w kawiarni

FAQ

Czy flat white jest mocna?

Do flat white dodaje się podwójne espresso. Mimo że jest łagodna w smaku, można powiedzieć, że jest to mocna kawa.

Czym się różni kawa biała od latte?

Kawa biała może tyczyć się różnych rodzajów kawy, zależnie od danej kawiarni. Zazwyczaj nazwa ta tyczy się flat white, która od latte różni się przede wszystkim mocą – flat white jest mocniejsze.

Jaka to jest kawa flat white?

Flat white to kawa bardzo często pita w Australii czy Nowej Zelandii. Jest to połączenie podwójnego espresso i spienionego mleka.

Co jest mocniejsze, latte czy cappuccino?

Wśród tych dwóch to cappuccino jest mocniejszym napojem.

Źródła:

https://coffeeaffection.com/flat-white-vs-latte/

Średnia ocen 5/5 - Liczba głosów: 1
4 thoughts on “Flat white a latte – Czym różnią się te kawy?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *