Espresso Martini – przepis drink z wyjątkową historią

Data ostatniej aktualizacji: 10 listopad 2024
Autor: Krzysztof Nowaczyk
Elegancko podany koktajl Espresso Martini w klasycznym kieliszku, na ciemnym tle. Na powierzchni widoczna jest kremowa pianka z posypką z kakao, a wokół kieliszka rozłożone są ziarna kawy.
Spis treści

Koktajl espresso martini powstał w 1983 r. w Londynie. Niezmiennie popularny przez dziesięciolecia zachwyca kolejnych amatorów kawy intensywnym smakiem. Jak go przyrządzić? Jakich składników potrzebujesz? Najnowszy artykuł zdradza tajniki kultowego napitku. Poznaj przepis, baw się proporcjami i stań się prawdziwym kawowo-koktajlowym guru.

Drink espresso martini – historia

Opowieść o drinku espresso martini warto rozpocząć od jego historii. Ta zaczyna się od barmana Dicka Bradsella, który w latach 80. pracował w londyńskim Soho Brasserie. Według miejskiej legendy do baru, w którym pracował Bradsell, miała przyjść znana modelka (niektórzy twierdzą, że była to Naomi Campbell, inni, że Kate Moss) i poprosić o koktajl, który ją rozbudzi.

Barman zdecydował się skorzystać z kieliszka do martini, w którym zmieszał z wódkę, syrop cukrowy, dwa rodzaje likieru kawowego i świeże espresso. Był podawany schłodzony. Początkowo drink nazywał się vodka espresso, jednak ze względu na szkło, którego użył barman, nazwę zmieniono na espresso martini. Dick Bradsell serwował ten kremowy koktajl w wielu barach, w których pracował, a napój kawowy szybko zyskał sobie wielką sławę i stał się prawdziwym klasykiem. Dziś podaje się go w barach na całym świecie.

Koktajl Espresso Martini w przezroczystym kieliszku na marmurowym blacie. Na powierzchni koktajlu znajduje się kremowa pianka z delikatnym kakao, a obok kieliszka rozsypane są ziarna kawy.

Likier, kawa, syrop cukrowy – jakie składniki są potrzebne, by przyrządzić espresso martini?

Espresso martini to świetna propozycja dla miłośników kawy. Ten alkoholowy drink to połączenie procentów ze smakiem pobudzającej kawy, pochodzącym nie tylko z espresso, lecz także pysznych likierów kawowych. Wyróżnia go także wyjątkowy sposób podania – charakterystyczna gęsta pianka zostaje przyozdobiona u góry trzema ziarnami kawy.

Aby przyrządzić tradycyjne espresso martini, nie potrzebujesz wielu składników. Ten klasyczny koktajl to 25 ml świeżego, wystudzonego espresso, 40 ml wódki, 20 ml likieru kawowego oraz 5 ml syropu cukrowego. Oprócz tego potrzebny będzie lód, shaker oraz wspomniane wyżej trzy ziarenka kawy, którymi na końcu można udekorować światowej sławy drink.

Jakie alkohole do espresso martini? Co najlepiej sprawdzi się w napoju?

Tradycyjny przepis na espresso martini zawierał czystą wódkę, chociaż nie wiadomo dokładnie, jakiej marki. Oczywiście, jeżeli chcesz przyrządzić swoją wersję, możesz jak najbardziej spróbować różnych barmańskich eksperymentów. Zamiast czystej wódki użyj rumu, ginu, wermutu czy nawet whisky. Czy taka wariacja na temat tego drinka z charakterystyczną pianą będzie smakować dobrze? Na to pytanie każdy amator sztuki barmańskiej musi odpowiedzieć sobie sam. Niezależnie od typu alkoholu, na jaki się zdecydujesz, postaw na wyrób wysokiej jakości.

Espresso martini – przepis na drink, który zachwycił świat. Przyrządź ten koktajl w domu

Espresso martini to koktajl, który podczas sennej imprezy z pewnością postawi na nogi każdego. Łączy w sobie zachwycający aromat kawy z alkoholowym charakterem. Oto jak go wykonać: wszystkie opisane powyżej składniki włóż do shakera. Następnie dodaj świeże kostki lodu. Potem całością dokładnie wstrząśnij, ale nie mieszaj – chociaż espresso martini nie zawiera prawdziwego martini, to niczym dla Jamesa Bonda należy serwować je wstrząśnięte, niezmieszane. Charakterystycznym elementem napoju jest pianka na górze. Aby uzyskać tę gęstą warstwę, powinno się mocno wstrząsać shakerem w celu napowietrzenia napoju.

Po potrząsaniu należy podwójnie przecedzić drink i przelać do schłodzonego szkła. Aktualnie ten koktajl najczęściej podaje się w kieliszku typu coupe czy też coupette. Jego kształt świetnie eksponuje estetyczne aspekty mieszanki i utrudnia jej wylanie się. Jako top na piance umieszcza się wspomniane wcześniej trzy ziarenka kawy. Ich dodatek wywodzi się z włoskiej tradycji serwowania sambuci. Ziarenka mają symbolizować zdrowie, bogactwo i szczęście. Do tego dodają nieco charakterystycznej goryczki.

Średnia ocen 5/5 - Liczba głosów: 1

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *