Kawa po grecku – jak przygotować?

Data ostatniej aktualizacji: 10 grudzień 2024
Autor: Krzysztof Nowaczyk
Filiżanka greckiej kawy z gęstą, kremową pianką, podana na rustykalnym drewnianym blacie. Bogata struktura powierzchni napoju sugeruje jego intensywny smak i aromat.
Spis treści

Podczas podróżowania po Grecji warto wstąpić do lokalnej kawiarni czy tawerny, gdzie Grecy zwykli serwować przygotowywaną w charakterystyczny sposób kawę. Różni się od włoskiego espresso czy cappuccino głównie sposobem parzenia w charakterystycznym miedzianym tygielku. Oto kawa po grecku i jej niesamowita historia.

Kawa grecka – krótka historia

Za picie kawy w Grecji odpowiedzialni są Turcy. Kraj ten przez wiele lat znajdował się pod okupacją Imperium Osmańskiego. Właśnie w tym okresie Turcy rozpowszechnili tam charakterystyczny sposób parzenia naparu, zwany kawą po turecku. Grecy szybko zaadoptowali tę technikę i nawet po uzyskaniu niepodległości chętnie spożywali pokazany im przez Osmanów napar pełen smaku i aromatu.

Kawa po grecku czy kawa po turecku? Jak parzy się kawę w tych krajach?

Jeżeli przyjrzymy się metodzie parzenia, zobaczymy, że kawę po grecku i kawę po turecku przyrządza się w zasadzie tak samo. Czemu więc używamy dwóch nazw? Ze względu na burzliwą historię te dwa narody nie pałają do siebie sympatią i mimo że to właśnie za pośrednictwem tureckiej kawy Grecy poznali ten napar, to w tym kraju przyjęło się nazywać ją raczej kawą po grecku niż kawą po turecku. To kwestia kulturowa. Choć teoretycznie obydwa określenia są poprawne, to będąc w Grecji, lepiej jest mówić o kawie po grecku.

Grecka kawa parzona w tygielku, czyli alternatywa dla espresso czy cappuccino

Kawa po grecku jest przygotowywana w miedzianym tygielku o wąskiej szyjce i długiej rączce, zwanego brika. Kiedyś briki wykonywano z miedzi bielonej, dziś z emaliowanej albo ze stali nierdzewnej. Do tej kawy nie będzie Ci potrzebny ekspres. Wystarczą zmielone ziarna kawy, trochę cukru, brika, a także coś służącego do jej podgrzania. W Grecji tradycyjnie etap podgrzewania przeprowadza się na gorącym piasku, ale w domowych warunkach można użyć elektrycznej lub gazowej kuchenki.

Filiżanka cappuccino podana na drewnianym stole, z subtelnym wzorem latte art na powierzchni. Nad kawą unosi się delikatna para, podkreślając jej świeżość. W tle widoczna łyżeczka i talerzyk.

Jak zaparzyć kawę grecką? Przepis na kawę po grecku domowym sposobem. Nie potrzebujesz ekspresu!

Przepis na kawę po grecku jest bardzo prosty. Na początku do tygielka wsyp trochę świeżo mielonej kawy (na małą filiżankę dwie łyżeczki), cukier w preferowanej przez ilości oraz niepełną szklankę zimnej wody. Następnie powoli podgrzewaj zawartość na niedużym ogniu i wolno mieszaj, aby cukier się rozpuścił. Potem przestań mieszać. Po jakimś czasie kawa zacznie kipieć, a na wierzchu stworzy się charakterystyczna pianka. To znak, że brikę należy zdjąć z ognia.

Jaki wpływ na zdrowie ma kawa po grecku? Ten napar może zapewnić długowieczność

Po tym, jak przedstawiciele Imperium Osmańskiego nauczyli Greków parzyć kawę w charakterystycznym tygielku, kawa po grecku zawędrowała do różnych zakątków świata. Sami mieszkańcy Hellady uważają, że ten napój może zapewnić osobie pijącej go regularnie długowieczność. Coś w tym jest – jak wskazują badania naukowe, kawa poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, co wzmacnia serce i sprawia, że można dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem.

Ponadto kawa jest bogata w kwasy hydrocynamonowe i polifenole, a więc związki będące przeciwutleniaczami. Dzięki neutralizowaniu wolnych rodników i zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu te substancje przyczyniają się do zwalczania stanów zapalnych. Ponadto kawa zawiera również kwas chlorogenowy, uważany przez współczesną naukę za wyjątkowo dobrze działający na układ nerwowy. Ten związek może być cennym wsparciem w profilaktyce chorób Alzheimera i Parkinsona oraz chroni neurony przed przedwczesnym obumieraniem. Faktycznie widać tutaj wpływ na długowieczność, a szczególnie zachowanie na starość jasności umysłu.

1. Siasos G, Oikonomou E, Chrysohoou C, et al. Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study. Vascular Medicine. 2013;18(2):55-62. doi:10.1177/1358863X13480258.
2. https://www.visitgreece.gr/blog/travel-tips/1290/everything-you-need-to-know-about-greek-coffee/

Średnia ocen 5/5 - Liczba głosów: 1

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *