Kawa frappe — Przepis na mrożoną kawę w domu

Kawa frappe to zimny napój kawowy, który przygotować można zarówno w kawiarni, jak i na domowy sposób. Do jej przygotowania potrzeba niewiele składników, a jej smak oczarowuje każdego, szczególnie w upalne dni. Dowiedz się, jak zrobić ten napój zgodnie z tradycyjną grecką recepturą i poczuj się jak na wakacjach w Salonikach. 

Czym jest mrożona kawa frappe?

Frappe to nic innego, jak grecka kawa mrożona, którą pić ze smakiem może każdy fan słodkich, mlecznych napojów oraz kawy. Nadaje się idealnie na gorące dni, a jej gęsta piana sprawia, że nie tylko smakuje, lecz także wygląda wyjątkowo. Przygotowywać ją można w tradycyjny sposób z wykorzystaniem kawy rozpuszczalnej, dlatego, jeśli Twój dom nie jest wyposażony w ekspres do kawy, nic nie tracisz!

mrożona kawa frappe

Grecja to kraj, w którym napój ten przyrządzono po raz pierwszy. Miało to miejsce w połowie XX wieku, kiedy to kawa była znana wyłącznie jako gorący napój bez dodatku cukru. Powstała przez przypadek, kiedy to Dimitrios Vakondios, pracownik firmy Nestle, nie miał dostępu do wrzątku i postanowił zalać kawę zimną wodą. Następnie postanowił przelewać napój ze szklanki do szklanki tak długo, aż powstała piana. Dzięki temu każdy z nas może dziś w kawiarni zamówić frappe lub przygotować je w domowych warunkach. 

Jakie są składniki do kawy frappe?

Przepis na słodki napój, jakim jest kawa frappe jest niezwykle prosty. Wśród składników potrzebnych do jej przygotowania wymienić można dwie łyżki kawy rozpuszczalnej, które wedle uznania, wymienić można na espresso. Dodatkowo, do jej zrobienia użyć trzeba cukru oraz mleka. Kawa frappe to kawa mrożona, dlatego to jej przygotowania niezbędne będzie także wykorzystanie kostek mleka. Cały pozostały skład zależy od gustu, zamiast cukru, można dodać smakowe syropy, a całość udekorować bitą śmietaną czy sosem karmelowym, waniliowym lub czekoladowym. 

składniki na kawę frappe

Ważne także, aby przygotować odpowiednie naczynia i urządzenia. Do podania kawy wystarczy wysoka szklanka, z kolei piankę uzyskujemy potrząsając kawą. Do tego niezbędny będzie mikser, blender lub shaker, a jeśli nie masz tych urządzeń pod ręką, wystarczy zwykły słoik. 

Jak przygotować kawę frappe?

Tradycyjny grecki przepis na kawę mrożoną frappe jest niezwykle prosty. Do naczynia, w którym będziemy ją przygotowywać wsypujemy kawę rozpuszczalną, do której dolewać należy wodę. Do tej mieszanki należy dodać należy cukier i potrząsać, aż kawa zmieni się w piankę. Następnie do wysokiej szklanki wsypać trzeba kostki lodu, całość zalać zmiksowaną kawą z mlekiem i gotowe! Ciesz się kawą mrożoną, która ukoi Twoje pragnienie w upalne dni lub serwuj jako deser z dodatkiem bitej śmietany. Twoi goście lub najbliżsi po spróbowaniu tego napoju pytać będą cały czas, kiedy znowu go przygotujesz.

FAQ

Jak się robi kawę frappe?

Kawę frappe przygotować można w naprawdę prosty sposób. Przepis na mrożoną kawę mówi o tym, aby w blender lub shaker wsypać 2 łyżeczki kawy oraz cukier według upodobań, zblendować lub potrząsnąć, a następnie dodać zimne mleko i lód. Otrzymane w ten sposób domowe frappe doda energii oraz pomoże zaspokoić pragnienie w upalne dni. 

Jaka kawa do frappe?

Kawa frappe przygotowywana może być z dowolnego rodzaju kawy. Tradycyjny grecki przepis mówi o tym, aby zrobić ją z wykorzystaniem kawy rozpuszczalnej, jednak jeśli posiadasz w domu ekspres, równie dobrze nada się espresso. Najważniejsze jest, aby kawa mrożona smakowała temu, kto będzie ją pił.

Jak zrobić frappe po grecku? 

Oryginalny grecki przepis na kawę mrożoną frappe mówi, aby w mikser wsypać kawę rozpuszczalną lub espresso, dodać cukier, dolewać mleko i kostki lodu, a następnie ubijać, aż do uzyskania gęstej piany na górze i kawy na dnie. Otrzymaną w ten sposób kawę przelać należy do wysokiej szklanki.

Oceń
Podziel się ze znajomymi: