Czym jest kawa po koreańsku? Wyjaśniamy!

Data ostatniej aktualizacji: 10 grudzień 2024
Autor: Krzysztof Nowaczyk
Elegancka kawa po koreańsku podana w kieliszku na nóżce, z kremową warstwą bitej śmietany i delikatnym posypaniem przyprawami. W tle widoczne słoik z kawą oraz ziarenka kawy rozłożone na drewnianym blacie.
Spis treści

Kawę można przygotowywać na wiele sposobów, jednak w przeciągu ostatnich lat prawdziwym hitem mediów społecznościowych stała się dalgona coffee. Ten popularny koreański napój zyskał niemałą sławę wśród miłośników kawy, a w 2020 r. każdy chciał wziąć udział w dalgonacoffeechallenge. Czym jest przygotowywany w niezwykły sposób napój i czy można go samodzielnie wykonać w domowym zaciszu? Przeczytaj tekst i już dziś przygotuj specjał prosto z Korei!

Przepis na koreańską kawę

Dalgona coffee to przepyszna kawa w formie gęstej pianki o charakterystycznym kolorze przypominającym karmel. Napój wywodzi się z Korei Południowej – jest to popularna kawa składająca się tylko z trzech składników, ubitych razem.

Połączenie kawy z cukrem i mlekiem w odpowiednich proporcjach i określony sposób daje wyjątkowo słodki napój, który można zaserwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Prosty przepis sprawił, że podczas pandemii koronawirusa w 2020 r. kawa dalgona coffee zyskała niebywałą popularność w mediach społecznościowych. Wiele osób robiło tę kawę koreańską w domu i chwaliło się potem wynikami w internecie.

Do przygotowania kawowej pianki nie jest potrzebne dużo składników. Wystarczą 2 łyżki cukru, 2 łyżki kawy instant i 2 łyżki wrzącej wody. Oczywiście można użyć mniejszych ilości, ważne, aby zachować proporcje 1:1:1. Przygotowanie kawy wymaga jeszcze niepełnej szklanki mleka. Wodę, cukier i kawę ubija się, np. za pomocą blendera ręcznego.

Składniki się połączą i stworzą gęstą pianę. Po uzyskaniu puszystej pianki należy dodać całość do mleka, a piankę powstałą na skutek ubijania kawy przenieść na wierzch kawy. Przepis można modyfikować, zmieniając rodzaj kawy i ilość kawy. Ze względu na słodki smak i piękny wygląd kawa po koreańsku stała się prawdziwym hitem na całym świecie.

Wysoka szklanka kawy po koreańsku z artystycznymi smugami mleka i kawy na ściankach, zwieńczona kremową pianką. Na ciemnym blacie rozsypane są ziarenka kawy, a w tle widoczny dzbanek z kawą.

Historia dalgona coffee – co oznacza to koreańskie słowo?

Dalgona to określenie charakterystycznego południowokoreańskiego cukierka, powstającego przez połączenie sody oczyszczonej z cukrem i wodą. W okresie po wojnie koreańskiej w Korei Południowej panowała bieda i wiele produktów nie było dostępnych.

Rodzice sami więc przygotowywali charakterystyczne cukierki z prostego przepisu, aby dać coś słodkiego do zjedzenia swoim dzieciom. Dalgona w smaku przypomina toffi, a w strukturze plaster miodu. Samo słowo „dalgona” w języku koreńskim oznacza „jaki słodki”, co świetnie oddaje zarówno charakter samego cukierka, jak i smak kawy nim inspirowanej.

Co ciekawe, przepis na koreańską kawę narodził się… w Chinach. Południowokoreański aktor Jung Il-woo odwiedził chińskie miasto Makau w ramach programu telewizyjnego. Dalgona coffee to napój, który był podawany w jednej z tamtejszych kawiarni, chociaż nazwę tę wymyślił sam Jung Il-woo, ponieważ przypomniała mu ona jedzoną w dzieciństwie dalgonę. To właśnie stąd wzięła się nazwa dalgona. Przepis na dalgona coffee po emisji programu szybko zyskał popularność w Korei Południowej, a potem na całym świecie.

To kawa i deser w jednym! Poznaj przepis na kawę dalgona – jak przygotować ten napój?

Do przygotowania dalgona coffee nie potrzeba wiele. Wystarczy, że w domu masz kawę rozpuszczalną, cukier, mleko i wodę. Przepis jest dziecinnie prosty, jednak jaki efektowny! Całość prezentuje się wręcz spektakularnie, dlatego po opanowaniu przepisu na ten specjał prosto z Korei Południowej warto zaprosić na niego znajomych. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Na początek kawę rozpuszczalną należy wymieszać w proporcjach 1:1:1 z cukrem i gorącą wodą. Optymalnie na jedną porcją wystarczą po 2 łyżeczki. Całość należy ubić mikserem na sztywną pianę. Do wysokiej szklanki trzeba nalać mleka, opcjonalnie dodać kostek lodu, a powstałą kawową piankę dać na górę mleka. I gotowe!

Czy istnieje możliwość przygotowania tego napoju z wykorzystaniem ekspresu do kawy? Kawę rozpuszczalną należy wówczas wymienić na porcję espresso i wlać je do miseczki z cukrem, by następnie ubijać blenderem na pianę. Istnieje również dalgona coffee na zimno, która powstaje po dodaniu kostek lodu.

Średnia ocen 5/5 - Liczba głosów: 1

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *