Klasyczna, czarna kawa, chociaż jest klasykiem, z biegiem czasu może się znudzić. Nic więc dziwnego, że miłośnicy tego napoju zaczynają eksperymentować i szukają nowych, nieznanych dotąd alternatyw. Jedną z nich jest kawa z dodatkiem cytryny, czyli espresso romano. Charakteryzuje się nie tylko unikalnym smakiem, ale mówi się również o jej wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych i odchudzających.
Popularne espresso romano – poznaj wyjątkowy włoski napój
Kawa i cytryna mogą w pierwszym momencie wydawać się nietypowym połączeniem, jednak w rzeczywistości taki miks może okazać się naprawdę interesujący. Nazwa tego rodzaju kawy, czyli espresso romano oznacza „espresso rzymskie”. Jednak zarówno kawa, jak i sok z cytryny nie są w żaden sposób charakterystyczne dla tego miasta. Nie jest jasne, dlaczego napój ten ma właśnie taką nazwę.
Zalety picia kawy z cytryną – pomocne skutki uboczne takie jak szybsze odchudzanie
Niektóre osoby stosują kawę z cytryną na odchudzanie. Czy taka mieszanka faktycznie może pomóc zrzucić zbędne kalorie? Okazuje się, że tak! Zarówno cytryna, jak i kawa już same w sobie charakteryzują się prozdrowotnymi właściwościami. Połączenie kawy z cytryną pozytywnie wpływa na metabolizm, wspiera układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje. Należy jednak pamiętać, że zdrowotne właściwości zostaną utrzymane, tylko jeśli przy okazji nie dodamy do takiego napoju mleka i cukru. Zaleca się ponadto wypić taką mieszankę przed aktywnością fizyczną, ponieważ stymuluje ona spalanie tłuszczu podczas ćwiczeń.
Czy wpływ kawy z cytryną pomaga łagodzić ból głowy?
Oprócz wspomagania w zrzucaniu zbędnej masy ciała, pozytywne właściwości kawy z cytryną są bardzo liczne. Wystarczy filiżanka takiej mieszanki o poranku, aby zwiększyć przepływ krwi w kierunku głowy i tym samym przebudzić nieco nasz organizm. Oprócz tego taka kawa jest orzeźwiająca, a także udowodniono, że pomaga zwalczać objawy kaca. Można również stosować kawę z cytryną na łagodzenie bólu, ponieważ jej składniki pomagają w stanach zapalnych.
Prozdrowotne właściwości kawy
Wiele osób co rano decyduje się na wypicie napoju, jakim jest kawa. Mało kto jednak jest świadomy, iż to właśnie ona jest źródłem wielu wartościowych składników, tak potrzebnych do sprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Faktem jest, że picie kawy w umiarkowanych ilościach wspiera serce i naczynia krwionośne. Obniża ryzyko występowania chorób serca oraz ryzyko migotania przedsionków. Kofeina zawarta w kawie pomaga również w łagodzeniu bólu głowy i wzmacnia działanie substancji przeciwbólowych, takich jak paracetamol. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu koncentracji i zwiększeniu uwagi.
Kofeina jest również częstym dodatkiem środków wspomagających odchudzanie, gdyż wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i przyspiesza metabolizm. Picie czarnej kawy jest zatem doskonałym zwyczajem, który warto włączyć do swojej diety, szczególnie gdy walczymy z nadprogramowymi kilogramami. Dzięki zawartości antyoksydantów kawa chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Nasiona kawy zawierają także kwas chlorogenowy i kwas kawowy.
Cytryna – nie tylko źródło witaminy C!
Cytryna to doskonałe źródło witaminy C, ale i wielu innych składników, bez których nie dałby rady funkcjonować organizm człowieka. To właśnie ta witamina wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać stany zapalne. Cytryna pomaga na problemy trawienne i brak regularnych wypróżnień i faktycznie działa przeciwstarzeniowo. Poprawia również kondycję skóry, gdyż jest bogata w antyoksydanty oraz przyspiesza syntezę. Zwiększa produkcję kolagenu, a przy tym jednocześnie redukuje przebarwienia. Wspiera także funkcjonowanie wątroby, a zawarty w tym owocu potas sprzyja w walce z podwyższonym ciśnieniem krwi.
Wystarczy kawa z ekspresu i plasterek cytryny. Poznaj prosty przepis na kawę z cytryną!
Do zrobienia kawy z cytryną nie potrzeba dużo składników, a sam przepis nie jest skomplikowany. Dobroczynny wpływ kawy z cytryną jest oczywisty, jednak warto pamiętać, że samo picie kawy z cytryną nie pomoże zrzucić kilogramów i pozbyć się problemów zdrowotnych! W takich sytuacjach potrzebna jest odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, a w skrajnych przypadkach konsultacja z lekarzem. Jak jednak przyrządzić ten napój?
Aby przyrządzić espresso romano, będziemy potrzebować dwóch składników – kawy oraz cytryny. Wybór rodzaju kawy zależy od naszych osobistych preferencji. Warto jednak pamiętać, że wysokiej jakości kawa z ekspresu będzie mieć więcej zdrowotnych właściwości i pożytecznych składników niż np. kawa rozpuszczalna. Po doborze głównego składnika wyciskamy cytrynę, aby uzyskać czysty sok – wystarczy około 5 ml. Dodajemy go do jeszcze ciepłej kawy, a następnie mieszamy.
Jeżeli z jakiegoś powodu nie możemy, bądź nie chcemy wyciskać soku z cytryny, możemy włożyć do filiżanki jej plasterek. Pewną alternatywą może być także ostudzenie napoju, dodanie kostek lodu i stworzenie wariantu espresso romano na zimno. Taki napój z pewnością zapewni orzeźwienie i energię w ciepły letni dzień.