Cafe affogato — kawa z lodami. Przepis na szybki deser na upały

Kawa affogato to włoski kawowy deser. Jego nazwa pochodzi od słowa affogare, czyli w dosłownym tłumaczeniu utopić, zatopić. W tym wypadku chodzi o gałki lodów, które są zatopione w espresso. Wykonanie affogato jest bardzo proste! Najważniejsze, aby użyć do tego wysokiej jakości produktów. Głównymi składnikami jest: kawa, lody, posypka, polewa karmelowa bądź opcjonalnie syrop amaretto. Affogato to deser nie tylko na lato. To kwintesencja wakacji, którą możesz cieszyć się o każdej porze roku. 

Affogato – kawa z lodami, którą łatwo wykonasz w domu 

Zastanawiasz się, jak przygotować ten pochodzący ze słonecznej Italii deser kawowy? Lody zatopione w kawie to jeden z prostszych napojów, który nie tylko smakuje znakomicie, lecz także prezentuje się doskonale. Zobacz, jak łatwo stworzysz aromatyczny deser dla swoich bliskich i dla siebie. Podstawą afogato jest kawa espresso, najlepiej jak najlepszej jakości. Istnieje kilka przepisów na przyrządzanie tego napoju. Pierwszym z nich jest dodanie do deseru gorącego espresso i delektowanie się smakiem rozpuszczających się w nim ulubionych lodów. 

mężczyzna z deserem affogato

Inną propozycją, która sprawdzi się najlepiej podczas upalnych dni, jest affogato na bazie cold brew, czyli kawy zaparzonej na zimno. To również opcja dla osób, które nie posiadają ekspresu. Aby ją przygotować, potrzebujemy filiżankę grubo zmielonej kawy, którą zalewamy 3 filiżankami zimnej wody. Powstałą mieszankę dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 h do lodówki. Po tym czasie odcedzamy kawową esencję, aby pozbyć się fusów. Jeśli tak przyrządzona kawa okaże się za mocna, możemy rozcieńczyć ją z wodą. Jeżeli nie mamy czasu, możemy także ciepłe espresso schłodzić za pomocą kostek lodu, a następnie, do zimnej już kawy dodać lody. 

Lody waniliowe, orzechowe czy śmietankowe? Jakie smaki są najlepsze do deseru affogato?  

Drugim najważniejszym składnikiem affogato są lody. Najczęściej w prostych i szybkich przepisach na ten deser, polecane jest kupno lodów konkretnych marek, które proponują najwyższą jakość. Na jakie smaki postawić? Jeśli chcesz przyrządzić affogato niczym z włoskiej kawiarni, najlepiej wybrać lody waniliowe lub śmietankowe, choć często używa się również karmelowych. Chcesz przygotować kremowe domowe lody? Wypróbuj ten przepis! Przygotuj:

  • 400 ml śmietanki, 
  • 200 ml mleka,
  • 60 g cukru.

Do 200 ml śmietanki wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy resztę śmietanki oraz mleka. Dokładnie mieszamy, używając miksera lub trzepaczki. Gotową masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy masę i ponownie miksujemy do uzyskania puszystej pianki. Następnie mrozimy przez kolejne 4 godziny. Chcąc uzyskać konkretny smak lodów, możemy dodać likier, gotowe aromaty lub przyprawy takie jak wanilia bądź chilli, aby dodać wyrazistego smaku całemu deserowi. 

Jak podawać espresso z lodami? Dekoracja i dodatki 

Affogato to nie tylko zwykłe espresso czy kawa parzona na zimno z pysznymi lodami. Ten szybki deser możemy urozmaicić o dodatkową posypkę, wiórki kokosowe czy specjalną polewę. Klasycznym i najczęściej spotykanym sposobem ozdabiania tego deseru we włoskiej restauracji jest posypka z wiórków czekoladowych, ale również domowej roboty karmel. Przepis na jego wykonanie nie jest szczególnie trudny, potrzebne będą składniki takie jak:

  • 1 szklanka cukru,
  • ⅓ szklanki wody,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 szklanka śmietanki 36%,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • Szczypta soli morskiej.

Do rondla z wodą dodajemy cukier i sok z cytryny, który zapobiega krystalizacji. Czekamy, aż cukier zacznie ciemnieć. Wtedy należy cały czas mieszać cukrową masę, mając ją na oku. Cukier bardzo szybko może się przypalić. Kiedy nasz rozpuszczony cukier zacznie słodko pachnieć, jest to moment, kiedy należy ściągnąć go z ognia. Następnie dodajemy do niego gęstą śmietankę, używając drewnianej łyżki. Jeśli nasz karmel jest zbyt gęsty, możemy dodać trochę masła i wymieszać je z cukrem i śmietanką. Gotowy bursztynowy karmel polej espresso i dodaj do niego czekoladowe wiórki dla ozdoby. 

deser z lodami affogato

Espresso affogato – deser skąpany we włoskich promieniach słońca 

Affogato to prosty i szybki do przygotowania deser w domu. Warto pamiętać, aby zawsze używać wysokiej jakości produktów takich jak kawa czy lody śmietankowe bądź waniliowe. Wpływa to na smak i jakość podawanego deseru. Najlepiej, aby kawa była mocna i intensywna. W połączeniu z rozpływającymi się lodami zapewni nowe, zupełnie inne walory smakowe. Lody? Mogą być kupione w sklepie, a najlepiej zrobione w domu. Mamy wtedy pewność, że składniki, które użyjemy do ich przygotowania, będą dobrej jakości. To samo tyczy się dodatków. Możemy je wykonać sami lub kupić gotowe w sklepie. Caffe affogato można podawać na zimno lub na ciepło. Wszystko zależy od naszych własnych preferencji. 

FAQ

  • Jak się robi affogato?

Affogato można przyrządzić na kilka sposób. Pierwszy z nich to zatopienie lodów w gorącym espresso. Można również schłodzić kawę, a następnie dodać do niej ulubione lody.

  • Co znaczy affogato?

Nazwa affogato pochodzi od słowa „affogare”, które oznacza w języku włoskim dosłownie „zatopić, utopić”. W tym deserze zatapiamy lody w espresso.

  • Jak nazywa się kawa z lodami?

Kawa z lodami to słynny włoski przysmak, który jest idealną propozycją na upalne dni. Nazwa tego deseru to Cafe Affogato. Są to, dokładnie mówiąc, lody zatopione w espresso. 

Oceń
Podziel się ze znajomymi: