Rośliny doniczkowe to dla wielu osób nieodłączny element wnętrz w domu lub mieszkaniu. Miłośnicy ogrodnictwa z pewnością pokochają niezwykłe drzewo kawowe. Kawowiec świetnie sprawdzi się w przypadku osób początkujących, gdyż jest rośliną o niewielkich wymaganiach pielęgnacyjnych, niewymagającą częstego podlewania. Oprócz tego prezentuje się spektakularnie w mieszkaniu lub domu i zdecydowanie przyciąga wzrok swoim egzotycznym wyglądem. Poznaj tajniki uprawy kawy w domu!
Uprawa kawy w domu – charakterystyka i wymagania drzewka kawowego
Aby uprawiać drzewko kawowe, potrzeba nieco umiaru i wyczucia, ponieważ z żadnym niezbędnym elementem potrzebnym do wzrostu rośliny nie można przesadzić. Wilgotność w pomieszczeniu powinna być stała, ale jednocześnie nie za duża. Z kolei nasłonecznienie musi być odpowiednie, lecz także nie powinno wystawiać rośliny bezpośrednio na działanie promieni słonecznych. Najlepiej ułożyć doniczkę z kawowcem na stanowisku o rozproszonym świetle. Kawa arabska może przykładowo w takich warunkach wyrosnąć nawet do dwóch metrów!
Dbanie o roślinę jest bardzo ważne, zwłaszcza jeśli chcemy hodować owoce, a z nich pozyskiwać nowe nasiona. Do tego trzeba jednak cierpliwości. Plantacje kawy najczęściej mieszczą się w strefie międzyzwrotnikowej, gdzie panują zupełnie inne warunki niż w naszych domach czy mieszkaniach. Drzewko kawowca jest naturalnie wystawione, chociażby na wysoką wilgotność powietrza, którą w warunkach domowych należy mu skrupulatnie zapewnić. Choć uprawa tej rośliny może wydawać się trudna, tak naprawdę wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby z sukcesem uprawiać kawowiec w domowym zaciszu.
Uprawa kawy w doniczce – co zrobić, aby wyhodować przepiękną i zdrową roślinę?
Oprócz wspomnianych powyżej rad warto skupić na innych istotnych czynnikach. Przede wszystkim, jeżeli chcemy prowadzić uprawę kawowca, ziarna kawy, których obecnie używamy w posiadanym ekspresie, na nic się nam nie przydadzą. W tym celu należy kupić świeże, zielone nasiona typu robusta lub arabica. Należy jednak mieć na uwadze, że w naszym kraju są one trudne do zdobycia. Następnie takie nasionka muszą w odpowiednio wilgotnym otoczeniu wykiełkować. W tym celu najlepiej ustawić doniczkę na podstawce wypełnionej keramzytem – zalany wodą będzie powoli parować i tym samym zwiększać wilgotność powietrza.
Uprawa kawowca – jak wyhodować kawę arabską w domu?
Planujesz pić napar z owoców samodzielnie wyhodowanej sadzonki kawy? Przede wszystkim należy jej zapewnić odpowiednie warunki. Na jedną doniczkę powinna przypadać jedna sadzonka. Jeśli zakupmy ich więcej, może pojawić się problem. Najlepiej przesadzić je do odpowiednio kwaśnej ziemi. Sadzonka kawowca w doniczce będzie najlepsza z podłożem do cytrusów, co zapewni roślinie odpowiednie składniki odżywcze. Dzięki temu liście kawowca będą pięknie lśnić w promieniach słońca, a sama roślina będzie rozwijać się bezpiecznie i zdrowo. Kawowiec lubi wilgoć, jednak jest również wrażliwy na przelanie. Oprócz tego jak już zostało wyżej wspomniane, wystawienie kawowca na bezpośrednie promieniowanie słoneczne, może być bardzo niekorzystne. Najlepiej trzymać go przy rozproszonych promieniach.
Czy nasza roślina doniczkowa wyda owoce kawy w domu?
Naturalnie rosnący kawowiec sam w sobie jest niezwykle efektowną rośliną, tym bardziej, gdy na jego gałęziach zaczną się pojawiać się pierwsze owoce. Czy jest to jednak możliwe w warunkach domowych? Z pewnością nie jest to częste, jednak prawdopodobne. Kwiaty tej rośliny mają unikalny zapach oraz biały kolor. Owoce na początku przybierają zieloną barwę, następnie żółtą, a na końcu czerwoną, by po pół roku zacząć wysychać.
Uprawa kawy w doniczce – rozmnażanie
W przypadku chęci rozmnożenia swojego kawowca najlepszym rozwiązaniem będzie wyhodowanie nowej rośliny z sadzonki, którą można kupić w sklepach ogrodniczych. Należy przycinać lub też usunąć mniejsze gałązki ze środkowego pędu poniżej podstawy liścia o długości około 20 cm i posadzić poszczególne sadzonki w doniczkach z kompostem. Należy pamiętać, aby usunąć wszystkie liście oprócz górnej pary. Dzięki temu młody kawowiec będzie mógł włożyć całą swoją energię w odpowiednie ukorzenianie się. Ten proces może potrwać kilka tygodni. Do podlewania warto wykorzystać miękką wodę, a sadzonki postawić w ciepłym i częściowo zacienionym miejscu.
Trudniejsze i zdecydowanie bardziej czasochłonne jest rozmnażanie kawowca wyhodowanego z nasionka. Należy je wysiać jak najszybciej po zakupie, gdyż stosunkowo szybko tracą zdolność kiełkowania. Niestety, czas oczekiwania na pojawienie się pierwszych kwiatów jest długi, bo około 3-4 lata. Aby na roślinie nawiązały się owoce z nasionami, niezbędne będzie zapylenie kwiatów za pomocą pędzelka.
Jak przygotować kawę z własnego drzewka kawowego?
Czy z domowych nasion krzewu kawowca uda się przyrządzić kawę? Dojrzały owoc należy otworzyć, a same nasionka oczyścić. Następnie uprażyć na suchej patelni lub rozłożyć je na blasze i wstawić na parę minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Ziarna powinny się smażyć, dopóki nie nabiorą ciemnego koloru.
W ten sposób domowa, doniczkowa uprawa kawowca może nam dostarczyć ziarna, które wystarczy zmielić i tym samym będą gotowe do zaparzenia. Zamiast kupować gotową kawę, warto rozważyć posadzenie własnego kawowca. Domowa plantacja kawy będzie wymagać od nas nieco cierpliwości, jednak wypicie naparu zaparzonego z nasion kawy uprawianej w domowym zaciszu może być naprawdę niesamowitym przeżyciem.