Nic nie pobudza i nie napędza do działania z rana tak jak filiżanka pysznej kawy. To właśnie bez niej życia nie wyobraża sobie wiele osób, a każda z nich ma jej swoją ulubioną wersję. Niektórzy preferują mleczne cappuccino, inni zaś wybierają czarną kawę rozpuszczalną. Miłośnicy tego pobudzającego napoju z pewnością dobrze znają wariację na temat espresso, czyli espresso macchiato. Co oznacza ta nazwa i jak przygotować napój?
Historia espresso
Historia espresso rozpoczyna się we Włoszech, gdzie ten napój został wymyślony. Ciekawostką jest, że to również we Włoszech powstał pierwszy ekspres ciśnieniowy, który całkowicie zrewolucjonizował sposób parzenia kawy. Pierwszy ekspres do espresso wynalazł Luigi Bezzera w roku 1901. Dzięki wykorzystaniu ciśnienia czas parzenia kawy uległ skróceniu, a jej porcja wyróżniała się wyjątkowo intensywnym smakiem. W dzisiejszych czasach wszystkie ekspresy do kawy mają opcję zaparzenia espresso. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa „presso”, oznaczającego wyciskanie, tłoczenie. To właśnie na tym opiera się przygotowanie espresso, a całość trwa niecałą minutę.
Z języka włoskiego espresso macchiato to kawa, której nazwa oznacza espresso splamione mlekiem. By cieszyć się smakiem tej kawy w domu, wystarczy posiadać kawiarkę, zaparzacz bądź ekspres. Przyrządzić ją można szybko, a jej aromat i smak są niezapomniane. Nie można tylko zapomnieć o wyborze dobrej jakości ziaren kawy.
Wariacje na temat espresso: lungo, affogato, ristretto, cortado oraz latte macchiato
Wiesz już, że espresso macchiato to espresso splamione mlekiem. Istnieje jednak jeszcze kilka rodzajów tej kawy. I tak espresso lungo to bardziej rozwodniona, mniej intensywna kawa, ristretto to jej przeciwieństwo – bardzo mała ilość, dosłownie na jeden łyk, o wysokiej intensywności smaku. Kluczem jest tu czas ekstrakcji. Cortado pochodzi z Hiszpanii i jest to espresso zmieszane pół na pół z ciepłym spienionym mlekiem. Espresso affogato to z kolei gałka lodów zalana ciepłą kawą.
Espresso doppio to w Polsce określenie na podwójne espresso. Istnieje też latte macchiato, które składa się z warstwy ciepłego mleka na dole, espresso w środku i gęstej pianki mlecznej na górze. Ta włoska kawa z pewnością robi wrażenie, jeśli jest podana do deseru.
W jaki sposób przygotować espresso macchiato? Ekspres do kawy nie jest koniecznością
Idealne espresso to pojedyncza porcja mocnej kawy i mała ilość pianki. Zwykle są to proporcje 2:1, np. na 30 ml kawy przypada 15 ml mlecznej pianki, a nawet mniej. Kawa espresso macchiato powinna powstawać ze świeżo zmielonych ziaren. Kawa ziarnista pozwoli osiągnąć najlepszy możliwy smak kawy. Do jej przyrządzenia przyda się spieniacz do mleka, takiego sprzętu zwykle używają w kawiarniach, często jest wbudowany we współczesne ekspresy.
W przypadku espresso macchiato receptura jest stosunkowo prosta, jednak wymaga nieco uwagi. Chcesz dowiedzieć się, jak je przyrządzić? Najpierw przygotuj jedną porcję espresso w ekspresie lub kawiarce. Świetnie sprawdzi się kawa ziarnista wysokiej jakości. Dobry ekspres zapewni Ci drobno zmielone ziarna, a w efekcie doskonałe espresso. Jakie są kolejne kroki, aby przyrządzić espresso? Przygotuj piankę do espresso macchiato.
Możesz do tego użyć elektrycznego spieniacza albo spieniacza wbudowanego w ekspres. Aby zrobić espresso macchiato, użyj łyżeczki, by umieścić piankę na górze kawy. Tradycyjnego espresso macchiato nie miesza się przed rozpoczęciem picia kawy – dzięki temu dodane mleko nie zmienia smaku napoju, a jest jedynie dodatkiem.