Jaka kawa jest najzdrowsza? Ziarnista, mielona czy może jeszcze inna?

Data ostatniej aktualizacji: 10 listopad 2024
Autor: Krzysztof Nowaczyk
Ziarna kawy, kawa mielona i kawa rozpuszczalna ułożone obok siebie na ciemnym tle, pokazujące trzy różne postaci kawy – ziarna, średnio mieloną oraz drobno mieloną.
Spis treści

Kawa to coś, co jest uwielbiane przez miliony osób na świecie. Jest doceniana nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, lecz także pobudzające działanie. Wpływ kawy na zdrowie nadal budzi jednak wiele wątpliwości. Jaka jest zatem jej optymalna dawka oraz czy spożycie kawy niesie za sobą jakiekolwiek korzyści zdrowotne? Ten artykuł rozwieje wszelkie wątpliwości i ostatecznie odpowie na pytanie!

Czy picie kawy ma jakikolwiek wpływ na formę organizmu? Czy kofeina to przyjaciel, czy wróg?

Kawa, podobnie jak wiele innych spożywanych produktów, może mieć zarówno niekorzystny, jak i korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dużo zależy od rodzaju spożywanej kawy i jej ilości. Zbyt duża liczba filiżanek dziennie z pewnością zaszkodzi, podobnie jak nadmiar wypitej w krótkim czasie wody. Kawa może mieć korzystny wpływ na organizm, ponieważ krótko mówiąc – kawa jest zdrowa i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu dolegliwości. Zawiera ona wiele substancji, takich jak potas, magnez, sód czy wapń, a także hamuje rozwój nowotworów, chorób Alzheimera i Parkinsona, demencji czy cukrzycy. Wszystko za sprawą kofeiny z ziaren kawy i to właśnie ona wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Kawa zawiera również sporo antyoksydantów.

Ile filiżanek kawy można dziennie wypić, tak aby nie szkodziła?

Zalecana dobowa dawka spożycia kofeiny dla dorosłego człowieka to ok. 400 mg, a więc 5 filiżanek kawy rozłożone na cały dzień. Taka ilość może mieć korzystny wpływ na zdrowie oraz poprawić koncentrację. Należy jednak pamiętać, aby nie sypać zbyt dużo łyżeczek czarnego ziarna do swojego ekspresu – jedna porcja nie powinna zawierać więcej niż 200 mg kofeiny. Jeżeli lubimy mocną kawę, zamiast 5 filiżanek powinniśmy się ograniczyć jedynie do dwóch. W zbyt dużych ilościach kawa może zaszkodzić – powodować bezsenność, problemy z trawieniem, bóle głowy, podwyższone ciśnienie krwi, a nawet zwiększać prawdopodobieństwo niepokoju czy stanów lękowych.

Kupka świeżo mielonej kawy otoczona ziarnami kawy, ukazująca teksturę zmielonej kawy na ciemnym tle.

Jaka kawa jest najzdrowsza? Konkretny rodzaj kawy ma na to duży wpływ!

Myśląc o kawie, zazwyczaj wyobrażamy sobie napój z ekspresu w wersji mielonej bądź rozpuszczalnej. Czarna kawa ma nie tylko niepowtarzalny smak, lecz także jest bogata w przeciwutleniacze. Czy to jednak najzdrowsza kawa? Badania naukowe udowodniły, że istnieje zdrowsza wersja – kawa zielona. Podobnie jak zielona herbata, ma pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Chociaż powstaje z tych samych ziaren co palona kawa, to dzięki ominięciu tego procesu, zielona kawa zachowuje znacznie więcej dobroczynnych składników i wartości odżywczych. Ta naturalna kawa jest źródłem składników aktywnych stymulujących pracę układu immunologicznego oraz polifenoli, mających działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Kawa zielona zawiera także kwas chlorogenowy będący związkiem organicznym z grupy polifenoli, który przyspiesza spalanie tłuszczu i pomaga w odchudzaniu.

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowsza niż kawa z ekspresu?

Zdecydowanie zdrowsza jest kawa parzona w ekspresie, szczególnie w ciśnieniowym. Kawa rozpuszczalna to prawdopodobnie najmniej zdrowy typ kawy. W procesie jej przygotowania powstaje ekstrakt z wcześniej zaparzonych ziaren. To właśnie w tych ziarnach pozostaje najwięcej wartości spożywczych, w tym kofeiny. Popularna kawa rozpuszczalna w mniejszym stopniu pobudza. Na świecie występują różne rodzaje kawy i to, który wolimy, zależy jedynie od naszych indywidualnych preferencji. Jeśli mamy możliwość, dobrze jest przenieść się z kawy rozpuszczalnej na taką, która przygotowywana jest w ekspresie. Regularne spożywanie kawy rozpuszczalnej może źle wpływać na organizm. Warto też pamiętać, że to tego typu kawy dodawane są różnego rodzaju substancje, takie jak konserwanty czy barwniki.

Kawa czarna czy z mlekiem?

Zarówno kawa czarna, jak i ze śmietanką oraz cukrem mają swoich zwolenników. Liczą się tutaj nie tylko walory smakowe, lecz także potencjalne korzyści oraz zagrożenia dla zdrowia. Dla osób, które chorują na kamicę nerkową, zdecydowanie lepszą opcją będzie kawa z mlekiem. Kwas szczawiowy znajdujący się w kawie może wywołać niepożądane skutki. Właśnie dlatego dobrze jest zrównoważyć jego działanie poprzez dodanie do napoju źródła białka. Z kolei osoby chcące zrzucić trochę kilogramów powinny wybierać czarną kawę.

Najzdrowsza metoda parzenia kawy

Która kawa jest najzdrowsza? Wersje rozpuszczalna zdecydowanie najgorzej wpływa na organizm, ponieważ w procesie jej przygotowywania, większość kofeiny i innych cennych składników pozostaje ziarnach. Specjaliści wskazują na kawę z ekspresu ciśnieniowego, jako tę najzdrowszą. Powstaje ona poprzez przepuszczenie kawy o temperaturze bliskiej wrzenia przez zmielone ziarna pod bardzo wysokim ciśnieniem. Pod wpływem tego procesu w naparze pozostają wyjątkowo duże ilości przeciwutleniaczy, a szkodliwe związki takie jak tłuszcz kawowy są filtrowane i nie dostają się do naparu. Ponadto dobre ekspresy dają nam większą kontrolę nad jakością przygotowywanej kawy. Mimo że to właśnie kawa przygotowywana metodą ciśnieniową jest najzdrowsza, to warto pamiętać, aby nadal nie pić jej za dużo. Umiarkowane spożywanie kawy jest bardzo ważne dla naszego zdrowia.

Alternatywa dla kawy – kawa bezkofeinowa oraz inne propozycje

Chociaż w tym artykule zostały przedstawione korzyści z picia kawy, to nie każdy jest zwolennikiem tego gorącego napoju. Ludzie chcący unikać kofeiny bardzo często decydują się na picie kawy bezkofeinowej. Dla osób wrażliwych na kofeinę, z chorobami serca bądź zaburzeniami snu jest to doskonała opcja. Co ważne, taka kawa nadal posiada charakterystyczny smak i aromat, zbliżony do kawy mielonej.

Kawa zbożowa również jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, polecanym szczególnie dla osób z nadwrażliwością na kofeinę. Można ją pić np. z dodatkiem mleka, miodu, cukru, a nawet tak orientalnych przypraw jak kardamon, cynamon i anyż. Jako że nie należy do napojów zawierających kofeinę, raczyć się nią można nawet wieczorem.

Średnia ocen 5/5 - Liczba głosów: 1

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *